Splatnost faktury

• (neregistrovaný)

15. 6. 2013 0:10

Dobrý den, rád bych věděl jak je to se splatností faktury, uvedu na příkladu......já vystavuji fakturu a splatnost je např. 10.6. Volal jsem do firmy, jestli již odeslali peníze, obchodní ředitel mi oznámil, že oni odesílají peníze až v den splatnosti a údajně oni nemohou za to, že bance trvá převod 1-3 dny. Když jsem mu řekl, že splatnost, ale je den, kdy já mám mít peníze, tak mi řekl, že oni to mají takto od jejich právníka, že se tím nedopouští ničeho.....tudíž peníze mi dojdou 11. nebo až do 13.6., rád bych věděl jestli mají pravdu a pokud ne, tak který konkrétní zákon a paragraf to je, kde je napsáno, že splatnost je den, kdy peníze mají být na účtě, prostě nějaký fakt, který bych mu mohl napsat do mailu, aby si to nastudoval a platil včas! Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 6. 2013 13:15

Rop

Datum splatnosti nikde definován není ... ale obecně se tvrdí, že je to den, kdy věřitel může s penězmi disponovat. Pokud Vám zaplatil pozdě tak jediné co z něj dostanete je úrok z prodlení 7,05 % za rok ... tj. za dva dny cca 0,04 % ... což znamená, že ze 100 000 Kč by to bylo 40 Kč. A předpokládám, že byste se o to musel soudit a soud dle mého názoru by v tomto případě asi nepřiznal náhradu nákladů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).