Čerpání krácené dovolené po mateřské

• (neregistrovaný)

26. 6. 2013 23:35

Dobrý den,

prosím o radu ohledně čerpání krácené dovolené po první mateřské.

V roce 2012 jsem pozdě požádala zaměstnavatele o čerpání dovolené po mateřské prvního dítěte. Proto jí mám nyní krácenou na 11,5 dne. Nyní  jsem opět otěhotněla a nastupuji na mateřskou dovolenou 24.7.2013.
    Chtěla jsem se zeptat, kdy si mám zažádat o čerpání krácené dovolené za rok 2012.  Zda před druhou mateřskou dovolenou, tj.  před 24.7.2013 nebo až po skončení druhé mateřské dovolené, tj. leden 2014? To by ale znamenalo napsat žádost o čerpání dovolené za rok 2012 a i za rok 2013 (mateřská = výkon práce). Je to tak?

Děkuji za odpověď
    Kristýna Kašparová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 7. 2013 17:44

autorka

Dobrý den,

v souladu se zákoníkem práce požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět. Dovolenou vyčerpanou před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.

V případě první dovolené jste tuto možnost nevyužila a zaměstnavatel Vám musel roční nárok dovolené krátit. Nyní byste měla požádat o čerpání dovolené za oba dva kalendářní roky bezprostředně po skončení mateřské dovolené. Za rok 2013 Vám bude krácena o předchozí překážku v práci, tj. o rodičovskou dovolenou (zákoník práce totiž hovoří o nekrácení z důvodu následné rodičovské dovolené, ne předchozí). Dovolená za každý kalendářní rok se posuzuje zvlášť. V roce 2014 Vám právo na dovolenou za kalendářní rok zřejmě nevznikne, předpokládám, že nenapočítáte alespoň 60 pracovních směn (pracovních dnů čerpané mateřské dovolené a  čerpané řádné dovolené z roku 2013). Uvedenou výjimku spočívající v nekrácení ročního nároku dovolené tedy při ukončení mateřské dovolené v měsíci lednu nevyužijete, bude Vám náležet dovolená pouze za odpracované dny ve výši 1/12 nebo 2/12 (za každých 21 směn 1/12 z ročního nároku dovolené). Ta se již dále nekrátí.

Krásný den přeje   Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).