Hlavní navigace

Vybírání poplatků

  • (neregistrovaný)

    1. 7. 2013 19:04

    Dobrý den, provozuji sportbar s hernou a zařízení mám tři televizory, z kterých již od roku 2004 řádně platím firmě Integram. Nyní mi přišla obsílka od firmy OAZA o.s. jako "výzva k vydání bezdůvodného obohacení". Nevím na čem jsem se obohatil, ale budiž. Mám zaplatit této firmě co požaduje? A co až se ozvou ony další tři firmy, které se o mě zatím nedozvěděly? Za rychlou odpověď moc děkuji, tlačí mi čas výzva je plná výhrůžek a termínů! Karásek Vratislav.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 7. 2013 11:03

      bez přezdívky

       Dobrý den,
      předně je třeba si uvědomit, na jaké všechny autorské poplatky je třeba dle autorského zákona při provozování televizních a rozhlasových zařízení na veřejném místě jako je sportbar pamatovat.  Jedná se o poplatky, které se hradí kolektivním správcům, jimž je správa této oblasti přiznána ministerstvem kultury.
      V současné době se u nás vyskytují 3 hlavní kolektivní správci tj. Integram - zástupce výkonných umělců (zpěváků, hudebníků, tanečníků), dále OSA (ochranný svaz autorů- zastupuje skladatele, textaře atd.) a OAZA (ochranná asociace zvukařů - zastupuje mistry zvuku). Každý z uvedených kolektivních správců poskytuje ochranu jiné skupině umělců. Společnosti Integram, spravuje poplatky pro výkonné umělce tj. zpěváky a hudebníky. Společnost OSA spravuje poplatky pro skladatele, textaře atd., kterým rovněž přísluší dle autorského zákona odměna z veřejné produkce. Kolektivní správce Oaza zastupuje další okruh nositelů autorských práv, kteří mají dle autorského zákona také nárok na odměnu z veřejné produkce.
      V kostce řečeno, každý z výše jmenovaných kolektivních správců zastupuje odlišný okruh oprávněných subjektů, tudíž zaplacením každému kolektivnímu správci nedochází ke zdvojování resp. ztrojování plateb, nýbrž poplatky jsou určeny odlišným subjektům.
      Uzavřením licenční smlouvy s výše uvedenými správci a hrazením poplatků se vyhnete případným pokutám ve výši až dvojnásobku autorských odměn.
      Placení autorských odměn se lze vyhnout, pokud písemně informujete kolektivní správce o tom, že používáte rozhlasový či televizní vysílač pouze pro svou osobní potřebu, což ovšem při provozu sportbaru není moc reálné. Namátkovým kontrolám se potom zřejmě ovšem nevyhnete.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).