Výpočet nemocenské v nepřetr. provozu

• (neregistrovaný)

18. 1. 2006 23:49

Pracuji v nepřetržitém provozu s týdenní pracovní dobou 36,25 hodiny. Jak se vypočítávává náhrada v době nemoci?
    Přečetl jsem si v zákoně, že se vypočítá průměřný výdělek za rozhodnou dobu uplynulých 12 měsíců a vydělí počtem kalendářních dnů bez dnů nemoci atd. Výsledek je vyměřovací základ na jeden den, pokud jsem pracoval jen od poloviny listopadu, tak se udělá průměr od té doby do konce prosince. Z tohoto vyměřovacího základu se vezme z 480,-Kč 90% a do částky 690,-Kč se bere 60% a toto je redukovaný vyměřovací základ pro prvních 14 dnů.
    Pak se z tohoto základu počítá 25% první tři dny a pak 69% z tohoto základu?
    Pokud onemocním, tak dostanu za všechny dny v týdnu včetně sobot i nedělí, tuto částku? Nebo jen za dny kdy jsem měl být v práci? To asi ne-nevím jak by se to počítalo?
    Takže pokud budu marodit, tak je lepší marodit i ve dnech kdybych měl mít volno, abych alespoň něco dostal? Jak jsem to počítal, tak je to fakt hrozná almužna.
    Celkem se počítá 46 dní ( od 16.11.), mzda cca 27000,-, z toho 1 den cca 587,-Kč, z toho je vyměřovací základ ponížen na 496,-Kč a z toho 25% je 124,- Kč na den a pak od třetího dne 342,Kč,
    Poradí prosím někdo jestli je to správně? Nikdy jsem v nepřetržitém pracovním poměru nepracoval a před nástupem jsem byl OSVČ a nikdy jsem nemarodil. Teď mám v práci zrovna volno, mám horečku a ležím. Nevím jestli je pro mne lepší jít ještě zítra k doktorovi nebo čekat jestli se mi udělá do pátku lépe a pak se snažit přetrpět v práci celý víkend. Pokud půjdu k doktorovi až v pátek, tak dostanu na nemocenské o jeden den méně zaplacen- v době volna budu tedy ležet doma zdarma a pak mi dají za tři dny 3x124,-Kč- to je bomba. Moc se mi to, ale nechce přecházet, protože děláme minimálně půl pracovní doby ( tj. 6 hodin) venku. Děkuji moc za radu Z.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).