Re: Být plátce DPH?
Prihlasit se na Financni urad jako dobrovolny platce DPH (ctvrtletni nebo mesicni, ale pro vas staci ctvrtletni). Kazdy 1/4 rok pak podavat danove priznani. Pri nakupu od platcu si pak muzete narokovat DPH (vraci FU) a fakturovat s DPH (to zase FU odvadite). V priznani vam pak vyjde bud nadmerny odpocet (FU vam vraci zaplacenou DPH) nebo dan. povinnost (doplacite FU).
Pokud vás k plátcovství nenutí obrat, nebo vaši odběratelé (plátci DPH), příliž bych vám registraci k DPH nedoporučovala. Budete muset čtvrtletně odevzdávat na FÚ přiznání, která jsou většinou (pokud opravdu podnikáte svědomitě) plusová, tzn. budete odvádět daň státu. Z tohoto titulu vyplývají i případné kontroly na DPH od FÚ, které rovněž nejsou nikterak příjemné. Ale pokud máte k tomuto kroku opravdu motivaci, je to samozřejmě na vás. Většinou jsou do toho dobrovolní plátci kvůli svým odběratelům, kteří si takto mohou uplatňovat DPH na vstupu a tím pádem jsou pro ni přijatá plnění od plátců DPH nepostradatelná.
Oni někdy nutí odběratelé, kteří jsou plátci a pro ně je odebírat od plátců levnější. Zadejte do vyhledavače, řešilo se to tu.
Kv,
myslím si, že nemáte pravdu.
Např.
1)jsem truhlář plátce DPH a vyrábím stůl :
nakoupím dřevo od plátce 10.000,-Kč + DPH 1.900,-Kč
+ hřebíky od plátce 1.000,-Kč + DPH 190,-Kč
+ moje práce za 5.000,-Kč + DPH 950,-Kč
Já odběrateli vyfakturuji : 16.000,-Kč + DPH 3.040,-Kč
2)jsem truhlář NEplátce DPH a vyrábím stůl :
nakoupím dřevo od plátce 10.000,-Kč + DPH 1.900,-Kč
+ hřebíky od plátce 1.000,-Kč + DPH 190,-Kč
+ moje práce za 5.000,-Kč
Já odběrateli vyfakturuji : 18.090,-Kč
Jak to vidíte teď???
>Kv,
>myslím si, že nemáte pravdu.
>Např.
>1)jsem truhlář plátce DPH a vyrábím stůl :
>nakoupím dřevo od plátce 10.000,-Kč + DPH 1.900,-Kč
>+ hřebíky od plátce 1.000,-Kč + DPH 190,-Kč
>+ moje práce za 5.000,-Kč + DPH 950,-Kč
>Já odběrateli vyfakturuji : 16.000,-Kč + DPH
>3.040,-Kč
>
>2)jsem truhlář NEplátce DPH a vyrábím stůl :
>nakoupím dřevo od plátce 10.000,-Kč + DPH 1.900,-Kč
>+ hřebíky od plátce 1.000,-Kč + DPH 190,-Kč
>+ moje práce za 5.000,-Kč
>Já odběrateli vyfakturuji : 18.090,-Kč
>
>Jak to vidíte teď???
Já to vidím tak, že plátce-odběratel si uplatní DPH na vstupu ve výši 3.040.- Kč a vlastně nakoupil za 16.000.- Kč, kdežto od neplátce za 18.090.- Kč.
Co Vy teď na to???
>
>
AnonymníM má samozřejmě pravdu v případě, kdy jsou moji odběratelé plátci a jedná se o takové zdanitelné plnění, u něhož si mohou odečíst DPH z mnou uskuteného plnění. Také se tato výhoda týká převážně těch případů, kdy já jako dodavatel jsem nucen nakupovat materiál pro svá plnění od plátců. V případě například prodeje služeb typu poradenství nebo zprostředkování je jedno, jsem li plátcem či nikoli.
>>>
>>>>Kv,
>>>>myslím si, že nemáte pravdu.
>>>>Např.
>>>>1)jsem truhlář plátce DPH a vyrábím stůl :
>>>>nakoupím dřevo od plátce 10.000,-Kč + DPH 1.900,-Kč
>>>>+ hřebíky od plátce 1.000,-Kč + DPH 190,-Kč
>>>>+ moje práce za 5.000,-Kč + DPH 950,-Kč
>>>>Já odběrateli vyfakturuji : 16.000,-Kč + DPH
>>>>3.040,-Kč
>>>>
>>>>2)jsem truhlář NEplátce DPH a vyrábím stůl :
>>>>nakoupím dřevo od plátce 10.000,-Kč + DPH 1.900,-Kč
>>>>+ hřebíky od plátce 1.000,-Kč + DPH 190,-Kč
>>>>+ moje práce za 5.000,-Kč
>>>>Já odběrateli vyfakturuji : 18.090,-Kč
>>>>
>>>>Jak to vidíte teď???
>>>Já to vidím tak, že plátce-odběratel si uplatní DPH
>>>na
>>>vstupu ve výši 3.040.- Kč a vlastně nakoupil za
>>>16.000.- Kč, kdežto od neplátce za 18.090.- Kč.
>>>Co Vy teď na to???
>>>>
>>>>
>>
>>AnonymníM má samozřejmě pravdu v případě, kdy jsou
>>moji odběratelé plátci a jedná se o takové zdanitelné
>>plnění, u něhož si mohou odečíst DPH z mnou
>>uskuteného
>>plnění. Také se tato výhoda týká převážně těch
>>případů,
>>kdy já jako dodavatel jsem nucen nakupovat materiál
>>pro svá plnění od plátců. V případě například prodeje
>>služeb typu poradenství nebo zprostředkování je
>>jedno,
>>jsem li plátcem či nikoli.
>
>V případě prodeje služeb typu poradenství nebo
>zprostředkování je lepsi byt neplatce.
>Tak vám všem děkuji za názory a za rady. Můžete mi ještě osvětlit když budu plátcem a bude se jednat o prodej služeb /stavařské práce/. Jak bude vypadat výpočet daně. Já tomu opravdu nějak nerozumím, už jsem pročetla zákony a příručky a brožury a mám v tom jenom zmatek. Děkuji mockrát za pomoc. Jiřina
Tady ty výpočty, z nichž vyplývá, že je výhodné být plátce jsou poněkud zavádějící.
Většina dodavatelů materiálu jsou plátci, takže to DPH si odečteme, ale svou práci prodáváme navíc s tou daní, takže výrobek je buď dražší, nebo míň vyděláme. Proto se to také nazývá daň z přidané hodnoty. Takže je to tak, že výhodné býti plátcem je zejména pro toho, kdo nakupuje materiál v sazbě 19 % a prodává výrobky se sazbou 5 %.
Kdo se pohybuje jen v sazbě 19 %, může také mít z toho výhodu, zejména když podíl ceny za materiál je vysoký.
Ano,
co to tu píšete za blbosti!!!
V čem je výhodné když nakoupíte materiál za 19% a prodáte za 5% to si ajko myslíte, že ten rozdíl 14% si necháte v kapse?
19% jsem zaplati a vrátí mi je stát, 5% dostanu a odvedu je státu = nula od nuly pojde.
Vidím, že DPH nerozumíte vůbec.
S pozdravem
Ilono, vy se na to divate z pohledu neplatce.
Samozžejmě pro neplatce je lepší nakupovat od neplatce a pro platce nakupovat od plátce. Proto když někdo zvažuje zda být či nebýt dobrovolným plátcem DPH, tam musí brát v uvaho s kým nejvíce obchoduje. Když s neplátcema, tak se pro ně zdraží a příjde o ně. Když víc obchoduje s plátcema, tak naopak bude pro ně levnější.
Jasne, ja vim, ze to byl jen jednostranny pohled, ale to jsem napsala schvalne jako reakci na predchozi prispevek Anonyma (nevim, jestli jste ten samy Anonym), ktery vsechny narknul, ze DPH vubec nerozumi a taky svoji odpoved pojal hodne jednostranne (obchod pouze s platci).
Nejlepší bude, když si uvědomíte, zda Vaší odběratalé jsou převážně plátci, příp. jen občané. Pokud to jsou převážně plátci, tak běžte do toho. Pokud ale jsou víc neplátci, tak čekejte na obrat k povinné registraci. Od r. 2006 je i sazba v druhém daňovém pásmu 19%, takže je trošku jedno, zda odvádíte DPH 19%, nebo jste neplátce a odvedete daň z příjmů 19% (samozřejmě dle Vašeho obratu).
Tomu anonymovi, co psal že pletu blbosti bych mohl leda říct, že je lepší být slušný.
příklad: zemědělec nakoupí materiál: hnojiva, postřiky naftu, sočástky,.... vše v sazbě 19 %. Prodá obilí v sazbě 5 % za ceny nižší než byly za bolševika a ještě je na hranici ztráty, i když si podle tebe anonyme nechá těch 14 %. Ty ale rozumíš všemu, že... :-)
Podstatné je, že při nákupu materiálu musí DPH zaplatit plátce i neplátce. Při prodeji si plátce účtuje k ceně DPH, neplátce ovšem ne. Takže jako neplátce prodělá celých 19 %, které musel zaplatit, ale nedostane je zpátky. To je realita, ne blbost. Platí to ovšem hlavně, když prodává dalšímu plátci, ne spotřebiteli, ale zpracovateli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 1. 2006 16:02
Dobrý den, mám takový dotaz. Jsem OSVČ - výroba, insrtalace a opravy elktr. strojů a přísrojů a nejsem plátce DPH. Když bych chtěl být plátcem DPH co pro to musím udělat a jaký je v tom rozdíl? Děkuji za odpověď.