Dobrý den,
ještě mám k tomu doplňující dotaz. ř. 26 se počítá do vypořádacího koeficientu na konci roku,pokud autobazar má krácený koeficient (má ještě provize za pojištění).
minulá účetní ř.26 nikdy nevyplňovala a autobazar vždycky míval koeficient kolem 20%. Začla jsem řádek 26 vyplňovat a koeficient najednou vyskočí na 70%.
pokud uvažuju správně,nestálo by za to podat dodatečné přiznání?léta si mohl odečítat dph mnohem vyšší...
díky
Samotné neuvádění nebo uvádění do ř. 26 výši vypořádacího koeficientu neovlivní, protože se vyskytuje jak v jeho čitateli, tak ve jmenovateli. Není to tak, že jste začala uvádět hodnotu prodaných aut ve zvl. režimu, snížených o přirážku, kromě ř. 26 (správně) i v ř. 51 (nesprávně) a to do sloupce "Bez nároku na odpočet", čímž jste neoprávněně snižovala jmenovatel a tím i navýšila procentní výši vypořádacího koeficientu v porovnání s Vaší přeechůdkyní? Je třeba si uvědomit, že z hlediska autobazaru je prodej ojetých aut prodejem použitého zboží, nikoliv prodejem dlouhodobého majetku ve smyslu §76 odst. 4,písm.a) ZDPH a proto k tomu se vztahující částky nelze do ř. 51 uvádět.
děkuji za odpověď,ale řádek 51 nebyl nikdy vyplňován.
jen řádek 1 (marže) , řádek 26 (prodejní cena mínus marže), řádky 40 (41) (odpočty), řádek 50 (provize) a pak řádek 52 (koeficient).
také jsem si myslela,že mi to neovlivní. poslední přiznání dph v roce 2013 prošlo,když jsem s řádkem 26 nepočítala,ale teď jim neprošlo přiznání 1.čtvrtletí 2014,hlásí jim to nepropustnou chybu-špatně vypočtený koeficient,že je prý ve výši 70%.a aby se to spravilo,máme podat dodatečné za 4.čtvrt. 2013 a opravit 1.čtvrt.2014.nechápu :-(
Omlouvám se, nevšiml jsem si Vašich předchozích příspěvků. Jak tam máte ř. 50, tak to nově zavedený ř. 26 ovlivní. Vypořádací koeficient je vlastně poměr mezi plněními s nárokem na odpočet daně ke všem plněním (t.j. jak s zdanitelným, tak i osvobozeným bez nároku na odpočet, uvedeným v ř. 50-ve Vašem případě provize z pojištění). No a protože ř. 26 vyjadřuje plnění s nárokem na odpočet,tak Vám jeho nové zavedení VK zvýší - zvýší se podíl plnění s nárokem na odpočet k celkovým plněním. Takže mají pravdu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
18. 7. 2013 21:07
jen si chci ujasnit pár věcí...
autobazar používá zvláštní režim DPH dle par. 90, tj. zdaňuje jen přirážku.
a teď mi jde o to, kde všude v přiznání DPH se tento zvláštní režim má promítnout:
př. autobazar nakoupí za 480 000 Kč a prodá za 528 000 Kč, přirážka (provize) je tedy 48 000 Kč,počítáno shora základ DPH 21% = 39 667 Kč a DPH 8 333 Kč
ř.1 = základ 39 667, daň 8 333
ř.26 = 480 000
ř.51 = 480 000
?
mám to správně?
Děkuji
Minulá účetní to dávala do přiznání jen přirážku do ř. 1,vše ostatní šlo mimo...ve výsledku je to stejné,ale chtěla bych to mít,jak to má být.