Zvláštní režim DPH v přiznání

• 18. 7. 2013 21:07

jen si chci ujasnit pár věcí...

autobazar používá zvláštní režim DPH dle par. 90, tj. zdaňuje jen přirážku.

a teď mi jde o to, kde všude v přiznání DPH se tento zvláštní režim má promítnout:

př. autobazar nakoupí za 480 000 Kč a prodá za 528 000 Kč, přirážka (provize) je tedy 48 000 Kč,počítáno shora základ DPH 21% = 39 667 Kč a DPH 8 333 Kč

ř.1 = základ 39 667, daň 8 333
    ř.26 = 480 000
    ř.51 = 480 000
    ?
    mám to správně?

Děkuji

Minulá účetní to dávala do přiznání jen přirážku do ř. 1,vše ostatní šlo mimo...ve výsledku je to stejné,ale chtěla bych to mít,jak to má být.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2013 22:16

Rop

Co tam dělá ten řádek 51? To přece není prodej dlouhodobého majetku ... jenom je to trochu dražší zboží.

• 14. 5. 2014 10:50

bez přezdívky

Dobrý den,
      ještě mám k tomu doplňující dotaz. ř. 26 se počítá do vypořádacího koeficientu na konci roku,pokud autobazar má krácený koeficient (má ještě provize za pojištění).
      minulá účetní ř.26 nikdy nevyplňovala a autobazar vždycky míval koeficient kolem 20%. Začla jsem řádek 26 vyplňovat a koeficient najednou vyskočí na 70%.
      pokud uvažuju správně,nestálo by za to podat dodatečné přiznání?léta si mohl odečítat dph mnohem vyšší...
      díky

• 14. 5. 2014 18:54

Jirka (neregistrovaný)

Samotné neuvádění nebo uvádění do ř. 26 výši vypořádacího koeficientu neovlivní, protože se vyskytuje jak v jeho čitateli, tak ve jmenovateli. Není to tak, že jste začala uvádět hodnotu prodaných aut ve zvl. režimu, snížených o přirážku, kromě ř. 26 (správně) i v ř. 51 (nesprávně) a to do sloupce "Bez nároku na odpočet", čímž jste neoprávněně snižovala jmenovatel a tím i navýšila procentní výši vypořádacího koeficientu v porovnání s Vaší přeechůdkyní? Je třeba si uvědomit, že z hlediska autobazaru je prodej ojetých aut prodejem použitého zboží, nikoliv prodejem dlouhodobého majetku ve smyslu §76 odst. 4,písm.a) ZDPH a proto k tomu se vztahující částky nelze do ř. 51 uvádět.

• 14. 5. 2014 19:32

bez přezdívky

děkuji za odpověď,ale řádek 51 nebyl nikdy vyplňován.
      jen řádek 1 (marže) , řádek 26 (prodejní cena mínus marže), řádky 40 (41) (odpočty), řádek 50 (provize) a pak řádek 52 (koeficient).
      také jsem si myslela,že mi to neovlivní. poslední přiznání dph v roce 2013 prošlo,když jsem s řádkem 26 nepočítala,ale teď jim neprošlo přiznání 1.čtvrtletí 2014,hlásí jim to nepropustnou chybu-špatně vypočtený koeficient,že je prý ve výši 70%.a aby se to spravilo,máme podat dodatečné za 4.čtvrt. 2013 a opravit 1.čtvrt.2014.nechápu :-(

• 14. 5. 2014 21:44

Jirka (neregistrovaný)

Omlouvám se, nevšiml jsem si Vašich předchozích příspěvků. Jak tam máte ř. 50, tak to nově zavedený ř. 26 ovlivní. Vypořádací koeficient je vlastně poměr mezi  plněními s nárokem na odpočet daně ke všem plněním (t.j. jak s zdanitelným, tak i osvobozeným bez nároku na odpočet, uvedeným v ř. 50-ve Vašem případě provize z pojištění). No a protože ř. 26 vyjadřuje plnění s nárokem na odpočet,tak Vám jeho nové zavedení VK zvýší - zvýší se podíl plnění s nárokem na odpočet k celkovým plněním. Takže mají pravdu. 

• 15. 5. 2014 7:37

bez přezdívky

přesně tak.děkuji Vám moc...udělám dodatečné přiznání.naštěstí bude FÚ vracet a autobazar si začne odečítat v dalších přiznáních více,než si dosud odečítal,takže je to ku prospěchu.naštěstí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).