Kde jste prosím pěkně vyčetla, že tam musí být evidenční číslo a místo registrace?
§ 13a obchodního zákoníku totiž zní takto:
"Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech, fakturách, smlouvách a v rámci informací zpřístupňovaných veřejnosti prostřednictvím dálkového přístupu (dále jen "internetové stránky") uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle; podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku též údaj o tomto zápisu, včetně spisové značky, a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni."
Takže na faktuře musí být:
Jméno a příjmení
Místo podnikání
Identifikační číslo
Údaj o zápisu do jiné evidence
Podnikatelé podnikající dle živnostenského zákona jsou zapsáni v živnostenském rejstříku. Žádné číslo a místní příslušnost zákon nepožaduje. Nehledě na to, že místní příslušnost byla poměrně radikálně změněna k 30.6.2008:
"§ 71
(1) Podání podle tohoto zákona lze učinit u kteréhokoliv obecního živnostenského úřadu. K postupu podle tohoto zákona je příslušný obecní živnostenský úřad, kterému bylo podání doručeno jako prvnímu.
(2) V řízení o správních deliktech právnických a podnikajících fyzických osob podle tohoto zákona a v řízení o zrušení živnostenského oprávnění nebo pozastavení provozování živnosti se místní příslušnost živnostenského úřadu určuje podle správního řádu; to neplatí, jedná-li se o zrušení živnostenského oprávnění na žádost podnikatele. V řízení o přestupcích se místní příslušnost živnostenského úřadu určuje podle zákona o přestupcích."
Takže místní příslušnost je jakýkoliv živnostenský úřad v ČR.
Co se týče čísel na živnostenském listě ... tak ... živnostenské listy byly k 30.6.2008 zrušeny a místo nich osvědčujete podnikání dle živnostenského zákona pouze výpisem z živnostenského rejstříku. V celém živnostenském zákoně nenaleznete pojem "živnostenský list".
Takže i čísla na něm jsou pasé.
Tzn. na fakturu patří věta "Podnikatel je zapsán v živnostenském rejstříku." Ten je veřejně přístupný a každý vás tam může najít a nedá se tam podle žádného čísla ani podle místní příslušnosti vyhledávat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
25. 7. 2013 14:53
Dobrý den,
začínám podnikat a potřebuji poradit.
Na fakturu ze zákona mám uvést kromě jiného i místo a ev. číslo registrace ŽL.
Místo kde jsem ŽL zakládala byla Praha 8, "Úřad příslušný podle§ 71 odst. 2 živnostenského zákona" mám ŽL uveden: "Úrad městské části Praha 16." Jaké místo tedy mám uvést.
Ev. číslo registrace ŽL je (uvedu skratky z ŽL)
1. Č.j.
2. Sp. značka
3. ID RZP
4. Číslo případu
Děkuji