Faktura

• (neregistrovaný)

25. 7. 2013 14:53

Dobrý den,
    začínám podnikat a potřebuji poradit.
    Na fakturu ze zákona mám uvést kromě jiného i místo a ev. číslo registrace ŽL.
    Místo kde jsem ŽL zakládala byla Praha 8, "Úřad příslušný podle§ 71 odst. 2 živnostenského zákona" mám ŽL uveden: "Úrad městské části Praha 16." Jaké místo tedy mám uvést.
    Ev. číslo registrace ŽL je (uvedu skratky z ŽL)
    1. Č.j.
    2. Sp. značka
    3. ID RZP
    4. Číslo případu

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 7. 2013 18:16

Rop

Kde jste prosím pěkně vyčetla, že tam musí být evidenční číslo a místo registrace?

§ 13a obchodního zákoníku totiž zní takto:
      "Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech, fakturách, smlouvách a v rámci informací zpřístupňovaných veřejnosti prostřednictvím dálkového přístupu (dále jen "internetové stránky") uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle; podnikatelé zapsaní v obchodním rejstříku též údaj o tomto zápisu, včetně spisové značky, a podnikatelé nezapsaní v obchodním rejstříku též údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni."

Takže na faktuře musí být:
      Jméno a příjmení
      Místo podnikání
      Identifikační číslo
      Údaj o zápisu do jiné evidence

Podnikatelé podnikající dle živnostenského zákona jsou zapsáni v živnostenském rejstříku. Žádné číslo a místní příslušnost zákon nepožaduje. Nehledě na to, že místní příslušnost byla poměrně radikálně změněna k 30.6.2008:
      "§ 71
      (1) Podání podle tohoto zákona lze učinit u kteréhokoliv obecního živnostenského úřadu. K postupu podle tohoto zákona je příslušný obecní živnostenský úřad, kterému bylo podání doručeno jako prvnímu.
      (2) V řízení o správních deliktech právnických a podnikajících fyzických osob podle tohoto zákona a v řízení o zrušení živnostenského oprávnění nebo pozastavení provozování živnosti se místní příslušnost živnostenského úřadu určuje podle správního řádu; to neplatí, jedná-li se o zrušení živnostenského oprávnění na žádost podnikatele. V řízení o přestupcích se místní příslušnost živnostenského úřadu určuje podle zákona o přestupcích."

Takže místní příslušnost je jakýkoliv živnostenský úřad v ČR.

Co se týče čísel na živnostenském listě ... tak ... živnostenské listy byly k 30.6.2008 zrušeny a místo nich osvědčujete podnikání dle živnostenského zákona pouze výpisem z živnostenského rejstříku. V celém živnostenském zákoně nenaleznete pojem "živnostenský list".
      Takže i čísla na něm jsou pasé.

Tzn. na fakturu patří věta "Podnikatel je zapsán v živnostenském rejstříku." Ten je veřejně přístupný a každý vás tam může najít a nedá se tam podle žádného čísla ani podle místní příslušnosti vyhledávat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).