Tak takhle to právě nefunguje.
Pokud přijmete službu z EU tak se stáváte idenfitikovanou osobou dle § 6h zákona o DPH.
Identifikovaná osoba pak má povinnosti dle § 108 odst. 1 zákona o DPH:
(1) Přiznat daň jsou povinni
b) plátce nebo identifikovaná osoba, kteří pořizují v tuzemsku zboží z jiného členského státu,
c) plátce nebo identifikovaná osoba, kterým je osobou neusazenou v tuzemsku poskytnuto plnění s místem plnění v tuzemsku, pokud se jedná o
1. poskytnutí služby podle § 9 až 10d a § 10k,
2. dodání zboží s instalací nebo montáží, nebo
3. dodání zboží soustavami nebo sítěmi,
d) kupující, který je plátcem nebo identifikovanou osobou, kterému je dodáváno zboží zjednodušeným postupem uvnitř území Evropského společenství formou třístranného obchodu,
Čili tím, že jste se stala identifikovanou osobou, tak pro vás platí stejný režim ve veškerém vztahu do EU. Tj. i při pořízení zboží z EU nakupujete bez DPH a DPH odvedete v ČR.
Děkuji za odpověď, mám ještě dotaz:byla jsem registrována jako identifikovaná osoba zpětně k lednu a mezitím mám několik faktur za zboží z EU, ale je na nich vyčíslená a odvedená daň v zemi dodavatele, protože jsem přidělené DIČ doteď neměla a přidělili mi ho zpětně k lednu. Tak tyto faktury řešit nemusím, když se DPH odvedlo v jiné zemi?Když nakupuji zboží v Anglii, které je tam osvobozené od DPH nebo nakupuji od neplátce DPH a tudíž tam žádné DPH vyčíslené není, tak tyto faktury také nijak řešit nemusím?Děkuji Petra
finanční úřad mě zaregistroval jako osobu identifikovanou k dani k lednu, když mám ale pořízení zboží, které je v zemi dodavatele osvobozené, tak podle §2 odst.2 zákona o dph to není zd. plnění, takže se tím nemusím z hlediska DPH zabývat?
V paragrafu §2a odst. 2a zase je, že pořízení není předmětem daně, když nepřekročí 326 tisíc za rok a zároveň je v paragrafu §2b uvedeno, že se můžu rozhodnout, jestli předmětem daně bude.
Takže když to není předmětem daně, tak to není ani zd. plnění?
Takže podle mě, když mám pořízení zboží do 326 tisíc za rok a na faktuře DPH vyčíslené není z důvodu toho že je osvobozené nebo tam naopak je, protože jsem neuvedla DIČ a DPH se odvedlo v zemi dodavatele, tak to nemusím v přiznání udávat. To bych pak zaplatila DPH dvakrát
Chápu to tak dobře?
Pokud bych teď po přidělení DIČ dodavateli uvedla DIČ a on ji nebude na faktuře uvádět, tak pak samozřejmě odvedu DPH v ČR bez nároku na odpočet. Ale u osvobozeného plnění se tím nemusím zabývat?
Děkuji za odpovědi
Aha ... takhle to myslíte ...
No to máte pravdu pokud nenakoupíte za 326 tis. Kč rok tak nemusíte to zdaňovat. Čili nakupujete se zahraničním DPH.
Ale obávám se, že do 326 tis. Kč se nepočítá jenom zboží osvobozené dle § 68 odst. 1 až 10 českého zákona. Zboží osvobozené v zahraničí se do tohoto limitu počítá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
25. 7. 2013 15:16
Dobrý den,
chtěla bych poradit ohledně DPH při pořízení zboží z EU. Jsem od roku 2013 identifikovaná osoba z důvodu přijetí služby z EU. Současně mám také pořízení zboží z EU, ale zatím jen do limitu 326 tisíc Kč. Chápu dobře, že do daňového přiznání k DPH začnu uvádět kromě přijatých služeb i pořízené zboží až nad limit 326 tisíc Kč, že do tohoto limitu to není předmětem daně a tudíž se do přiznání neuvádí?
Ještě mám jednu otázku, pokud nakupuju zboží z Anglie, tedy z EU, které je v této zemi od DPH osvobozené, tak se do limitu 326 tisíc Kč nepočítá?
Děkuji za odpověď