Invalidní důchod 3. stupně

• (neregistrovaný)

29. 7. 2013 13:37

Invalidní důchod 3. stupně mě byl změněn na starobní dne 16.4.1913, kdy jsem dosáhl věku 65 let. Tedy k 1.1.1913 jse ještě stále pobíral invalidní důchod.Jak to vypadá se slevou na dani?Děkuji za odpověď,Invalidní důchod 3. stupně mě byl změněn na starobní dne 16.4.1913, kdy jsem dosáhl věku 65 let. Tedy k 1.1.1913 jse ještě stále pobíral invalidní důchod.
    Jak to vypadá se slevou na dani?
    Děkuji za odpověď, Krongaiger

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 7. 2013 7:02

autorka

Dobrý den,

samozřejmě předpokládám, že se jedná o rok 2013. Ano, pokud jste k 1. lednu 2013 starobní důchod nepobíral, můžete si v roce 2013 uplatnit základní slevu na poplatníka.  Jiných slev se omezení netýkalo, tedy i případné ostatní slevy na dani a nezdanitelné částky. Ve Vašem případě i slevu na invaliditu 3. stupně, a to na základě potvrzení finančního úřadu. Toto potvrzení Vám po předložení rozhodnutí o přidělení důchodu od ČSSZ na finančním úřadě vystaví (již nebudete moci zaměstnavateli doložit, že invalidní důchod je Vám ČSSZ vyplácen, přesto zůstáváte i po přidělení starobního důchodu invalidním důchodcem a na slevu máte nadále nárok).     

Zda bude možné uplatnit základní slevu na dani na poplatníka i v roce 2014, kdy již budete k 1. lednu starobní důchod pobírat, není stále jasné. Rada seniorů podává ústavní stížnost, považuje tuto právní změnu za diskriminaci pracujících a podnikajících důchodců. Více informací například zde: Budou moci senioři díky fintě uplatnit slevu na dani?

Krásný den přeje    Dagmar Kučerová :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).