Důchodkyně a otevření Second handu

• (neregistrovaný)

29. 7. 2013 20:32

Dobrý den,
    jsem zaměstnanec a mám ŽL. Prodávala jsem hračky přes net ještě k současnému zaměstnání jako přivýdělek a dětský sekáček...5 let, takže zkušenosti mám. Teď pracuji na plný úvazek a chtěla bych spojit dvě věci - mamince důchodkyni, která nemůže najít práci otevřít v jejich malém městě sekáček. Pronájmy tam jsou levné a věřím, že něco málo si k důchodu vydělá. Jde to tak, abych mohla zůstat zaměstnancem a mít obchůdek s důchodkyní na brigádě? Chci se zeptat co je k tomu potřeba, co kde nahlásit. Hlavně, aby mě zůstala práce a mamince důchod a jak je to pak se zdravotním a sociálním u obou.
    Děkuji Markéta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 8. 2013 19:46

autorka

Dobrý den,

nic Vám jako zaměstnanci nebrání podnikat a současně zaměstnávat další osoby (snad jen, že nesmíte bez souhlasu zaměstnavatele vykonávat činnost, která je shodná s předmětem jeho činnosti). Jako zaměstnavatel se musíte registrovat na úřady (dosud jste registrována pouze jako OSVČ). Vyplníte registraci zaměstnavatele u ČSSZ a u zdravotní pojišťovny Vaší maminky. Dále ji jako zaměstnance na obě instituce přihlásíte. Zaregistrujete se rovněž k dani z příjmů ze závislé (případně srážkové dani) u finančního úřadu. Nezapomeňte na další povinnosti spojené se zaměstnáváním. Například zákonné pojištění zaměstnavatelů pro případ vzniku nemoci z povolání nebo pracovního úrazu, poučení zaměstnance o bezpečnostních předpisech, zdravotní prohlídku (včetně zajištění smluvního lékaře, může jím být i její obvodní lékař) atd. Více informací v článku (je již starší, ale většina informací je stále platná): Chci se stát zaměstnavatelem. Kde všude se musím registrovat?   

Pro začátek by pro Vás bylo vhodné sjednání dohody o provedení práce (omezeno rozsahem 300 hodin za kalendářní rok). Při měsíční odměně nepřesahující 10 000 Kč se nemusíte jako zaměstnavatel registrovat na ČSSZ a ZP. Z hlediska daně bude rozhodující podpis daňového prohlášení zaměstnance (vždy zálohová daň), v opačném případě výše odměny - do 5000 Kč (včetně) daň srážková. Viz: Dohoda o provedení práce v příkladech

Vy budete nadále OSVČ vedlejší. Mzda nebo odměna z dohody zaměstnance (včetně odvodů) je zdanitelným výdajem. Zdravotní pojištění platíte v případě, kdy máte zajištěn odvod takzvaně z minima zaměstnavatelem, ze skutečně dosaženého vyměřovacího základu. Sociální pojištění v případě dosažení rozhodné částky (cca 65 tisíc Kč ročních příjmů po odpočtu výdajů).

O důchod maminky se nemusíte obávat. Jde-li o řádný starobní důchod (ne předčasný), není důchodce v možnostech přivýdělku prakticky nijak omezen. V případě, že maminka pobírala k 1. lednu 2013 starobní důchod, nemůže si dle stávajícího znění zákona uplatnit základní slevu na dani. Z hlediska daní jsou dále omezeny výdělky ze zaměstnání důchodců vyšší než 840 000 Kč za kalendářní rok. V takovém případě se zdaní i jejich důchod.

Hodně úspěchů v podnikání přeje  Dagmar Kučerová ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).