Dobrý den,
na rodičovský příspěvek má nárok rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě. Na tuto péči nemá vliv ani případná výdělečná činnost. Jen je třeba zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou. Z Vašeho dotazu plyne, že pečujícím rodičem jste Vy. O příspěvek žádáte také Vy.
Domnívám se, že muselo dojít k nedorozumění. To, že je manžel z jiného státu EU by nemělo čerpání Vašeho rodičovského příspěvku ovlivnit.
Dagmar Kučerová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 8. 2010 13:47
Dobry den,
Chtela bych se zeptat o zmene zakona ve vyplaceni davek v ramci EU.
Ja jsem ceska s trvalym bydlistem v CR a jsem na rodicovske dovolene s 18 mesicni dcerou, ktera je take ceska s trvalym bydlistem v CR. Manzel je z Velke Britanie, ale nema trvale bydliste v CR, protoze do minuleho roku pracoval ve VB. Behem lonska se rozhodl najit si praci tady v CR, ale po asi roce neuspechu se rozhodl jet zpet do VB za praci. O trvaly pobyt behem lonska zazadal, ale nedali mu ho, protoze nemohl prokazat, ze zil v CR alespon dva roky (porad pracoval ve VB a do CR vzdy jezdil na 1-2 tydenni navstevy kazdych 6-8 tydnu).
Ted nam ale bylo receno, ze se zakon od kvetna tohoto roku zmenil, a pokud manzel nema bydliste a nepracuje v CR, tak musi zadat o davky ve VB.
Muzete mi prosim tento zakon vysvetlit? Ja si totiz do ted myslela, ze o rodicovske davky zadam ja na sve dite, ktere je take ceske narodnosti, a tak nechapu proc by mela VB platit na dite jine narodnosti, ktere zije v jine zemi.
Mnohokrat vam dekuji