Pronájem rekreačního objektu

• (neregistrovaný)

5. 8. 2013 20:46

Hezký den,
    chtěla bych se informovat na pár věcí ohledně pronájmu chalupy. Právě se chystáme se sestrou koupit chalupu, a to každá 1/2, za účelem pronajímání na týdenní turnusy.
    1) Zajímalo by mne, zda budeme muset obě podávat Daňové přiznání dle § 9, dle podílu a obě budeme moci využít paušál 30%. Dočetla jsem se, že pokud by to vzala na sebe jen jedna, tak nemůže využít tento paušál, jelikož je nemovitost vlastněna dvěma majiteli. Bylo by to pro nás jednodušší, kdybychom to přiznávali jen jedna a celé.
    2) A také by mne zajímalo, zda je poskytnutí povlečení hostům a závěrečný úklid po hostech (který bych prováděla já) brán jako služba a je tedy nutné mít na takovýto pronájem živnostenský list. 
    Děkuji za informace a odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2013 8:36

Rop

1. pokud by to byl pronájem, tak musíte každá zvlášť - ale ten to není

2. ale protože to pronájem není, jsou to ubytovací služby, tak na to musíte mít živnostenský list ... a teď záleží jak to uděláte ... možná optimální by bylo založit sdružení fyzických osob, tzn. mít obě tento živnostenský list, daňovou evidenci by však vedla jen jedna a na konci roku by se příjmy a výdaje rozdělili na půl

Každopádně toto do § 9 nenarvete. To jsou ubytovací služby a je to příjem dle § 7 a s tím souvisí placení zdravotního a sociálního.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).