Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 8. 2010 16:23
Dobrý den.
Mám ŽL na klempířství a jsem plátce DPH.
Na větších zakázkách spolupracuji s kolegou, který má ŽL na klempířství + pokrývačství a není plátcem.
Mohu vykazovat (a hlavně vyfakturovat) pokrývačské práce na zakázce, kde jde přese mne veškerý materiál + práce ?
Já zajišťuji klempířinu (práci a veškerý materiál vč.krytiny) a kolega pokrývačinu (práci) - tu mi také nafakturuje.
Jde mi o to, že pokud je na zakázkách nějaká drobná vykázaná (a související s klempířinou) pokrývačská práce, tak to ŽÚ případně FÚ řešit nebude ... ovšem pokud je rekonstrukce celé střechy vč. kompletní výměny krytiny a já tam pokrývačinu uvedu, nerad bych se dostal s ŽÚ do křížku pro "nedovolené podnikání" (já na pokrývačství ŽL nemám) a s FÚ bych se pak nerad dohadoval ohledně DPH (pokud budu i na dodanou krytinu uplatňovat 10%, ačkoli na to nemám živnost) ... za předpokladu, že konečnou fakturaci se zákazníkem dělám pouze svým jménem.
Jak se k tomuto ŽÚ případně FÚ při kontrolách staví?
Pochopitelně by tento můj problém řešilo např. sdružení (pro kolegu je ale nevýhodné být plátce), s.r.o. a podobně (nechce nikdo z nás), dvojitá fakturace (nelze uplatnit na krytinu nižší DPH, kolega je neplátce) nebo případně získání ŽL na "úpravu staveb" nebo "pokrývačství" (zatím nemám možnost).