Není.
Zrušit pracovní poměr lze pouze ve zkušební době.
Po jejím uplynutí už by Vám zaměstnavatel musel dát výpověď podle § 52 ZP
(pravděpodobně pro nadbytečnost - s nárokem na odstupné)
Odstoupit od pracovní smlouvy by byl zaměstnavatel mohl pouze v případě,
že byste byla ve sjednaný den bez omluvy nenastoupila do zaměstnání.
___
Pokud jste však již novou smlouvu podepsala, platí pravděpodobně nová pracovní smlouva.
(Bez přečtení obou smluv, případně dalších dokumentů nelze lépe posoudit.)
> Ještě jeden dotaz mám. Mám ve smlouvě "pružná pracovní doba" /jedeme na všem známý princip směn tedy krátký a dlouhý týden/. Bohužel je nás málo směny víme vždy dosti dopředu. Zkrátka za tu dobu se již 2x stalo to, aby moje nepřítomnost nezasahovala do rozvrhu směn, tak mě vyslali již 2x v mém volnu do práce. Jednou to bylo dokonce mimo pracoviště a mimo bydliště. Zabralo mi šíleného času a na úkor mého volna. Ptala jsem se zda je to v pořádku a šéfová mi jen oznámila, že pokud odmítnu, tak mě vyhodí. Na všechno mají odpověď: pokud nepřijedeš či nepodepíšeš, tak tě vyhodíme... je i toto v pořádku?
Toto může (ale nemusí) být v pořádku:
Podle zákoníku práce určuje pracovní dobu i rozvrh pracovních směn zaměstnavatel,
který Vám v odůvodněných případech může nařídit práci přesčas,
v některých případech může nařídit i práci na den Vašeho souvislého odpočinku v týdnu.
Zaměstnavatel je povinen Vám přidělovat práci v místě sjednaném v pracovní smlouvě jako místo výkonu práce.
V tomto ohledu záleží na tom, jak úzce/široce máte sjednáno místo výkonu práce.
(V pracovní smlouvě se zpravidla nesjednává jedno konkrétní pracoviště.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
6. 8. 2013 18:41
Dobrý den, jsem 4. měsícem v práci. Když jsem nastupovala dali mi podepsat pracovní smlouvu na dobu určitou, a to na 1 rok. Po uplynutí zkušební doby (3 měs.) mi z vedení přišel papír již podepsané vedením, že ruší předchozí smlouvu a dávají mi novou pracovní smlouvu na dobu určitou, a to na nové 3 měsíce. Je toto takto v pořádku?
Ještě jeden dotaz mám. Mám ve smlouvě "pružná pracovní doba" /jedeme na všem známý princip směn tedy krátký a dlouhý týden/. Bohužel je nás málo směny víme vždy dosti dopředu. Zkrátka za tu dobu se již 2x stalo to, aby moje nepřítomnost nezasahovala do rozvrhu směn, tak mě vyslali již 2x v mém volnu do práce. Jednou to bylo dokonce mimo pracoviště a mimo bydliště. Zabralo mi šíleného času a na úkor mého volna. Ptala jsem se zda je to v pořádku a šéfová mi jen oznámila, že pokud odmítnu, tak mě vyhodí. Na všechno mají odpověď : pokud nepřijedeš či nepodepíšeš, tak tě vyhodíme.....je i toto v pořádku?
Děkuji moc PS: firma měla již pracovně-právní problém a zaplatila nemalou částku jako pokutu..... :-[