Jaká živnost na prodej a montáž vnitřních dveří?

• (neregistrovaný)

19. 8. 2010 13:05

Dobrý den,
    založil jsem si živnost na prodej dveří,které budu prodávat koncovým zákazníkům i včetně montáže. Jenže jsem zjistil po nahlédnutí do obsahu živností, že bych na montáž truhlářských výrobků musel mít živnost řemeslnou - truhlářství. Budu si tedy muset nějak zařídit další živnost,nebo jde fakturovat dodávka a montáž i na maloobchod,případně nějakou jinou volnou živnost?

A měl bych ještě jeden dotaz ohledně přihlášení k platbě DPH. Nakupovat budu dveře od výrobce - plátce DPH,tudíž s 20% DPH. Dveře s montáží do bytových prostor se ale účtují s 10% DPH,takže při slevě od výrobce pro koncového zákazníka 10% (a bývá i vyšší) a s montáží účtovanou v 10% DPH se s cenou stanu neschopný konkurence. Tudíž přemýšlím nad dobrovolným plátcovstvím DPH, vyplatí se to v mé situaci,nebo to přináší spíše problémy?

Nějak jsem se rozepsal. Moc díky za odpovědi, začínám a docela v tomto tápu.

Mirek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 8. 2010 18:26

Rop

1. bez truhlářství to nepůjde ... viz nařízení vlády č. 278/2008 Sb.

2. Plátcovství DPH je sice administrativně náročnější, ale jednoznačně se staneš pro koncové zákazníky levnější ... já to všem "stavařům" doporučuji.

• 20. 8. 2010 7:35

Draha (neregistrovaný)

Zajděte na živnostenský úřad a popište jim, co konkrétně děláte, neboť v živnostenském zákoně je i § 31 odst. 1 - Podnikatel provozující živnost, která spočívá v obchodní činnosti, je oprávněn, zůstane-li zachována povaha živnosti, také d) provádět montáž zboží dodaného zákazníkovi, pokud může být provedena jednoduchými operacemi bez zvláštních odborných znalostí.

• 20. 8. 2010 7:55

Rop

Ach jo ... co takhle kouknout do mnou uvedeného nařízení vlády?

Truhlářství,             Rukodělné  odborné  práce  a práce  na  dřevoobráběcích
      podlahářství        strojích  při výrobě nábytku, stavebně truhlářských  výrobků
                          (oken,   dveří,   stěn  a  podobně),  dřevěných   konstrukcí
                          a  rozmanitých průmyslových i užitkových výrobků  ze  dřeva.
                          Provádění oprav a rekonstrukcí všech druhů výrobků  v  celém
                          rozsahu  truhlářské technologie. Výběr, rozměřování,  dělení
                          i  opracování  řeziva a sestavování dílců nebo  součástí  do
                          finálních   produktů,  včetně  povrchové  úpravy.   Stavebně
                          truhlářské    práce   (osazování   stavebních   truhlářských
                          výrobků
      ,    vestavěného   nábytku,   provedení   palubového,
                          deskového,   kazetového  obložení  stěn  a  stropů,   montáž
                          a  úpravy  příček,  dřevěných schodů, dřevěných  akustických
                          zástěn,  kabin a obložení). Kladení a opravy podlah  různého
                          druhu,   například   vlysových,  parketových,   palubkových,
                          korkových,  mozaikových, stěrkových a  litých  na  dřevěném,
                          betonovém,   škvárobetonovém   nebo   izolačním    podkladu.
                          Kladení,  lepení a svařování podlahových povlaků,  provádění
                          izolačních   a   vyrovnávacích  vrstev,  provádění   potěru,
                          broušení,  leštění a napouštění povrchu, upevňování  krycích
                          lišt  a  podobně. Lepení podlahových povlaků na schodištích,
                          obkládání  soklíky. Zhotovování podlah z  dýhovaných  desek,
                          provádění  stěrkových,  litých nebo  stříkaných  podlahovin.
                          Pokládání   plovoucích  podlah  z  různých  druhů  materiálů
                          (laminátových, dřevěných a podobně).
                                V   rámci   živnosti  lze  dále  provádět  zhotovování
                          dřevěných   nástaveb   dopravních   prostředků.   Jednoduché
                          bednářské  a modelářské činnosti. Montáž sériově  vyráběného
                          nábytku.  Kladení  koberců  a  dalších  podlahových  krytin.
                          Příprava  podkladů  pro  kladení  podlah,  provádění  jejich
                          izolací a vyrovnávání.

• 20. 8. 2010 11:01

Semir (neregistrovaný)

Díky za odpovědi,
      bohužel jsem to čekal že si budu muset zařídit tu živnost, jen to bude docela problém protože nejsem z oboru.
      Napadla mě ještě varianta zda bych mohl fakturovat s 10% DPH,když by montáž prováděl jiný živnostník-truhlář, který by mě montáž vyfakturoval.

Jinak děkuji za radu s tím DPH, propočítával jsem si to skoro půl dne a dospěl jsem k tomu že bude opravdu výhodnější být plátce DPH,i přesto že mě od toho účetní odrazuje - bude mít víc práce :-)

Mirek

• 20. 8. 2010 19:18

Rop

Nemohl bys tak fakturovat ... musel bys prodat jinému živnostníkovi s 20 % protože neděláš montáž, ale jen dodáváš materiál ...

A jinak účetní zaplatíš tak cca o 1/4 více ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).