Re: Paušální výdaje 50% - Je potřeba žád
Ne, ten paragraf, který citujete je o dani stanovené paušální částkou, ale vás zajímají výdaje stanovené procentem z příjmu. To je u živnostníku opravdu 50% a nemusíte o to nikde žádat. Prostě místo skutečných nákladů si dáte výdaje 50% z příjmu + SP a ZP a v přiznání zaškrtnete okýnko, že uplatňujete výdaje procentem z příjmu.
Re: Paušální výdaje 50% - Je potřeba žád
Ještě si ověřte, že jste v DP za rok 2004 neuváděl žádné zásoby, ani pohledávky. Ty by bylo nutno zpětně dodanit /po odečtění závazků/. Zásobou nejsou drobné předměty v operativní evidenci /DKP/.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2006 12:00
Pokud jsem dobře pochopil novelu zákona o dani z příjmu, tak si mohu jako živnostník za rok 2005 uplatnit výdaje padesáti procenty z příjmu.
Nepochopil jsem ale, zda a kde si mám o paušální zdanění požádat. V zákoně se píše: (§ 7a, odst. 1)
"Poplatníkovi, kterému ......, může správce daně stanovit na žádost poplatníka podanou nejpozději do 31. ledna běžného zdaňovacího období daň paušální částkou."
Znamená to, že pokud chci za loňský rok uplatnit výdaje padesáti procenty, musím teď do konce ledna požádat FÚ abych to mohl udělat?
Díky moc, dělám tohle poprvé...
Honza