Dobrý den,
pro provozování prodejny secondhandu musíte mít z hlediska živnostenských předpisů živnostenské oprávnění k činnosti "Maloobchod, velkoobchod". Jedná se o živnost volnou, pro kterou není vyžadováno doložení žádné specifické kvalifikace. Živnost Vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadu nebo bezplatně zde.
Prostory, ve kterých budete oblečení prodávat, musí být pro tento účel schváleny (zkolaudovány) stavebním úřadem. Pokud nejsou pro tento účel schváleny, bude nezbytné požádat na stavebním úřadě o změnu užívání (rekolaudaci). Informace o náležitostech pro tuto změnu Vám podají na příslušném stavebním úřadě.
Z hlediska protipožárních předpisů, které musíte v rámci prodejny splňovat, doporučuji informace uvedené v příručce HZS ČR zde.
Prodávané zboží musí být označeno cenovkou, a to tak, aby bylo zřetelné a nevyvolávalo pochybnosti o skutečné hodnotě zboží. Označení na stojanu pro skupinu výrobků by mělo být dostatečné.
Povinnost mít na prodejně registrační pokladnu není zákonem předepsána. Povinnost vydat prodejní doklad zákazníkovi je pouze v případě, že o to zákazník požádá.
Činnost podnikání, která je shodná s předmětem podnikání zaměstnavatele, můžete vykonávat pouze s předchozím souhlasem zaměstnavatele. Porušení této povinnosti zakládá právo zaměstnavatele zrušit pracovní poměr.
V případě, že nebudete mít zaměstnance, postačí vám při případné kontrole prokázat, že máte právo užívání daného prostoru, např. nájemní smlouvou. Výjimkou je případ, že se místo vašeho podnikání shoduje s adresou Vašeho trvalého bydliště.
S pozdravem
Petr Čížek
ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
18. 8. 2013 13:34
Dobrý den,
Mám dotazy ohledně otevření nové prodejny secondhandu - co je vše nutnost, co potřebuji. Otvírám prodejnu od 1.10, zatím mám pronajatý obchod, stojany, zboží a účetní. Teď řeším věci jako hasící přístroj, cenovky na všem nebo stačí na jeden stojan dát 50,- , paragony nebo musíme mít pokladnu?
Sama pracuji v luxusním oblečení a vím, že kvůli kontrolám tu musíme mít hasičák, školení, smlouvy u sebe, ceny, překlady materiálu atd... Nevím jak je to u secondhandu v kamenné prodejně. Co musím mít vše v prodejně, abych to měla vše v pořádku, když přijde ČOI. Jak jsem psala, prodávala jsem sekáč přes internet, pak hračky..takže jsme jen vedli účetnictví, které dělá manžel a posílali faktury se záručním listem k novému zboží. Bojím se, abych měla vše v pořádku v prodejně.
Četla jsem, že nesmím bez souhlasu zaměstnavatele vykonávat činnost, která je shodná s předmětem jeho činnosti- takže k tomu mám dotaz jestli musím nahlásit zaměstnavatelce svůj obchod s dětským secondhandem, když já u ní prodávám nové oblečení pro dospělé. Nebo stačí nahlásit, že si budu dělat daně sama ? Dopředu vím, že bude problém.
Také jsem si založila účet, který budu mít výhradně pro tuto živnost a pak jsem se dozvěděla, že zbytečně, jelikož jsem si měla založit podnikatelský ???
A ještě mám dotaz, když jsem majitelka obchodu a budu na prodejně sama prodávat, tak v případě kontroly stačí mít u sebe jen smouvu o ppronájmu a průkaz totožnosti?
Děkuji Markéta