Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
18. 8. 2013 15:54
Dobrý den, jsem studentka (v kombinované formě studia, zatím bez zaměstnání) a chtěla bych si přividělávat prodejem rukodělných výrobků (pletené čepičky, náušnice, keramika atd.). Jednalo by se o prodej v eshopu a jak jsem zjistila, tak i na prodej např. na fleru bych měla mít živnostenský list, protože je to soustavné podnikatelská činnost (ačkoli si vydělám jen pár tisíc ročně, možná míň). Nedávno jsem se dozvěděla, že takovýto prodej lze považovat za autorskou činnost, tedy podnikání podle autorského zákona. Zajímalo by mě, jaký z toho pro mě plyne rozdíl? Moje druhá otázka potom je, jestli by pro mě bylo výhodnější prodávat výrobky přes přítele, který živnost má a nebo přes sebe (tj. např. podle toho autorského zákona). Děkuji za odpověď.