Rodinní příslušníci jako zaměstnanci

• (neregistrovaný)

25. 8. 2013 16:19

Dobrý den, potřebuji poradit. Otvírám si obchod ve kterém se budeme střídat já a maminka. Maminka bude pracovat nějakých 200 hodin měsíčně... táta se již také přihlásil, že byl tam klidně zaskočil, když maminka bude mít doktory. Oba jsou v plném důchodu. Musím přihlásit oba rodiče na FÚ k odvodu zálohové daně?  Kromě naší rodiny tam nikoho cizího zaměstnávat nebudu.. I ten plat bude spíš odměnou... maminka mi řekla, že třeba než se to rozjede, tak jí stačí třeba dva, tři tisíce.... Samozřejmě, když vydělám více, rozdělíme se napůl, když tam zaskočí na celý den táta vyjímečně, třeba na dva dny v měsíci, nevezme si nic. Již jsem tu pokládala dotaz a bylo mi řečeno u maminky, že mám platit zákonné pojištění a přihlásit právě na tu zálohovou daň. Ale tím, že to bude kráměk rodiny, tak samozřejmě kdybych nemohla já ani maminka  půjde manžel, ségra, táta... Takže nevím jak to funguje, kdyby přišla kontrola. Chci mít vše v pořádku.  Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 8. 2013 10:18

autorka

Dobrý den,

na finanční úřad přihlásíte sebe (jako zaměstnavatele) k odvodu zálohové, případně srážkové daně. Záleží dle výše měsíční odměny nebo podpisu daňového prohlášení zaměstnancem (podrobněji předchozí dotaz). Bezplatná pomoc rodinných příslušníků v obchodě možná je, ale jedná se pouze o manžela nebo děti.  V souladu s § 132 zákona o zaměstnanosti bude inspektorát práce v případě kontroly vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci, osvědčení totožnosti, a jestliže nejde o manžela nebo dítě kontrolované fyzické osoby, i prokázání, že tuto práci vykonávají na základě pracovněprávního vztahu nebo na základě jiné smlouvy.

Je tedy zřejmé, že v případech, kdy bude vypomáhat otec, musí to být na základě pracovního poměru nebo dohody konané mimo pracovní poměr. Doporučuji dohodu o provedení práce uzavřenou např. do 300 hodin ročně na "záskok" dle potřeby. Hodinová odměna nesmí být nižší než aktuální hodinová minimální mzda, tj. 50,60 Kč.

Hezký den přeje Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).