Platby za facebook

• (neregistrovaný)

25. 8. 2013 21:47

Dobrý večer,

zajímalo by mne, jak mám postupovat dle zákona o Identifikované osobě v případě  platby za facebook/reklama.
    Sídlo firmy se nachází v Praze a spolupracuje se spol. Facebook, která má sídlo v Holandsku. Vztahuje se na mne tedy limit 326.000 Kč nebo je to pro s.r.o jiný limit nebo tento nový pojem v zakoně neplatí pro s.r.o?

Děkuji, JC

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2013 12:56

bez přezdívky

Dobrý den pane Cíglere,

v tomto případě je důležité, kdo je Váš dodavatel, tedy zda společnost se sídlem v České republice či Holandsku. Podle zákona o dani z přidané hodnoty totiž platí, že tzv. identifikovanou osobou se stává osoba povinná k dani (zjednodušeně řečeno podnikatel) při splnění určitých podmínek, a to zejména:

1. pokud z jiného státu EU pořídí zboží, jehož celková hodnota (bez DPH) překročila v kalendářním roce 326 000 Kč (kromě výjimek týkajících se třístranného obchodu),
      2. ode dne přijetí služby s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku, který nemá sídlo ani provozovnu v tuzemsku,
      3. ode dne přijetí zdanitelného plnění s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku, pokud se jedná o dodání zboží s instalací nebo montáží, nebo dodání zboží soustavami nebo sítěmi,
      4. ode dne poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1 zákona o DPH, s výjimkou poskytnutí služby, které je v jiném členském státě osvobozeno od daně.

Z výčtu je zřejmé, že limit 326.000,- Kč se týká pořízení zboží z EU (nákup zboží z EU), nikoliv přijetí služby.

Ve Vašem případě půjde o to, kdo bude dodavatelem služby. Pokud to bude subjekt se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, identifikovanou osobou se nestanete. Pokud se však bude jednat o subjekt se sídlem v Holandsku (který v ČR nemá provozovnu), stanete se identifikovanou osobou ihned. Povinnost zaregistrovat se jako identifikovaná osoba máte potom u svého správce daně do 15 dnů.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).