Dohoda o pracovní činnosti

• (neregistrovaný)

28. 8. 2013 18:57

Dobrý den,

jsem zaměstnán na dohodu o provedení práce u jedné větší společnosti a jejím mottem poslední doby je šetřit, kde se dá a sankcionovat de facto cokoli, co zaměstnanec na pracovišti neudělá na 100%. V souvislosti s tím byl vystaven "sazebník" postihů za různé prohřešky, které se strhávají z variabilní složky zaměstnancům na HPP. Co se nás, "brigádníků", týče, nám se snižuje hodinová odměna.

V dohodě nemám ani zmínku o podobném jednání a tudíž by na to z mého pohledu neměl mít zaměstnavatel nárok. Snažil jsem se dohledat příslušný paragraf v zákoníku, ale zatím bez úspěchu. Můj dotaz tedy zní: má na toto zaměstnavatel právo? Pokud ano, za jakých podmínek? Pokud ne, jak lze toto počínání napadnout a bránit se?

Děkuji za odpověď

Tomáš Kučera
    724 358 070

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 8. 2013 7:26

autorka

Dobrý den,

dohoda o provedení práce je "dohodou" účastníků obou stran. V této dohodě jste si jistě sjednali výši hodinové odměny (nesmí být nižší než aktuální minimální hodinová mzda) a tu nelze zaměstnavatelem jednostranně změnit (ledaže by ujednání o možném snížení odměny zaměstnavatelem při nedodržení podmínek práce dohoda obsahovala). Pokud takové ujednání dohoda neobsahuje, mělo by případné zvýšení nebo snížení odměny být výsledkem dohody smluvních stran.

Můžete zaměstnavatele upozornit, že porušuje podmínky sjednané v dohodě o provedení práce. Možnost jednostranného snížení odměny z dohody o provedení práce zaměstnavatelem zákoník práce skutečně neobsahuje. Dalším (a často účinným řešením) je podání podnětu k prošetření na příslušný inspektorát práce.

Krásný den přeje   Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).