Převod nemovitosti

• (neregistrovaný)

6. 9. 2013 14:38

Dobrý den,

ráda bych Vás poprosila o radu. Můj otec kupuje rodinný dům z vlastních zdrojů s tím, že chce, aby nemovitost byla napsána na mě.  Takže
    kupní smlouvu  bych měla podepisovat já. Já jsem vdaná a zajímalo by mě, zda tato nemovitost bude spadat do společného jmění manželů.
    Já si myslím, že ne, když ji financuje můj otec, ale jistá si nejsem. Chtěla jsem Vás poprosit o radu, zda např. není nutné do kupní smlouvy
    napsat, že nemovitost není hrazena z finančních prostředků manželů, ale z prostředků otce kupující a tudíž nespadá do SJM.
    Moc Vám děkuji za odpověď.
    S pozdravem
    Renáta Psotová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 9. 2013 11:26

bez přezdívky

Dobrý den,

rozsah společného jmění manželů je upraven v ustanovení §143 Občanského zákoníku. Pokud nabýváte majetek za trvání manželství kupní smlouvou, bude tento majetek spadat do společného jmění manželů. Skutečnost, že je koupě financována třetí osobou, nemá na právní režim takto nabytého majetku vliv. Situace je jiná při nabytí majetku darem nebo dědictvím. Váš otec by tak mohl nabýt předmětnou nemovitost z kupní smlouvy a Vám ji následně darovat. V takovém případě by nemovitost nespadala do společného jmění manželů, ale byla ve Vašem výlučném vlastnictví. V případě, že byste přesto nabyla nemovitost kupní smlouvou do společného jmění manželů, je další možností uzavřít smlouvu formou notářského zápisu o zúžení společného jmění manželů právě o tuto nemovitost. Takto sepsaná smlouva by pak nabyla účinnosti vkladem do katastru nemovitostí. Při zužování společného jmění manželů je však nutné mít na paměti, že podle §143a odst. 4 Občanského zákoníku se manželé mohou vůči jiné osobě odvolávat na smlouvu o zúžení společného jmění manželů jen tehdy, jestliže je této osobě obsah takové smlouvy znám. Proto by potom následně při sjednávání závazků měl druhý manžel na tuto skutečnost druhou smluvní stranu upozornit.   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).