Dobrý den, manželovi tyto nebytové prostory pronajmout můžete. Skutečnost, že jste coby OSVČ členem sdružení, není v dané věci překážkou. V této věci vyvstávají následné účetní a daňové povinnosti. Vy jako fyzická osoba, pronajímatel, budete muset odvést daň z příjmu fyzické osoby dle §3 ods.1 písmeno d) v souvislosti s §9 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, který říká, že předmětem daně z příjmu fyzických osob je i příjem z pronájmu. Váš manžel si tuto položku pak bude moci účetně zařadit do daňově odpočitatelných položek (nákladů). Je tedy na místě zvážit, do jaké míry pro Vás bude daný právní vztah daňově výhodný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ, nezapomeňte změnit zálohu na zdravotní a sociální pojištění už za leden
Někdo se psem, jiný s Ámosem. Co popřála k Vánocům a novému roku vláda na sítích?
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
16. 9. 2013 14:34
Dobrý den.
Jsem výlučným vlastníkem nemovitosti, ve které jsou umístěny nebytové prostory ve kterých podnikáme
já a manžel formou sdružení OSVČ (od 2014 společnost dle §2716) nebyt.prostory nejsou vloženy do majetku firmy.
Můžu manželovi tyto prostory pronajmout formou nájemní smlouvy dle.§9,přestože jsem členem sdružení OSVČ? Děkuji za odpověď.