Dobrý den paní Schifauerová,
podle ustanovení § 27 písm. ch) zákona o daních z příjmů nelze daňově odepisovat kromě jiného i hmotný majetek, jehož bezúplatné nabytí bylo předmětem daně darovací a bylo v době nabytí od daně darovací osvobozeno. To znamená, že pokud jste získala dům darem od rodičů a tento převod byl od daně osvobozen, bohužel nemáte nárok na daňové odpisy.
Obecně potom platí, že vstupní cenou hmotného majetku při nabytí majetku darováním dle ustanovení § 29 odst. 1 písm. e) zákona o daních z příjmů je cena stanovená dle zákona o oceňování majetku (cena dle znaleckého posudku ke dni nabytí majetku), pokud neuplynula doba od nabytí delší jak 5 let. Pokud od nabytí uplynulo více jak 5 let, pak je vstupní cenou hmotného majetku reprodukční cena dle zákona o oceňování majetku. Jedná se v podstatě o cenu, za kterou by byl majetek pořízen v době, ve kterém se o něm účtuje.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 10. 2013 11:41
Dobrý den,jsem OSVČ a vlastním rod.dům,který jsem získala darem od rodičů,část domu je kolaudována jako provozovna ve které podnikám, nyní bych chtěla dát tuto část nemovitosti do nákladů formou odpisů.Nechala jsem si zhotovit její ocenění znalcem,prosím o radu zda je možné hodnotu části nemovitosti odepisovat,přestože nebyla nabyta koupí,ale darem. Děkuji.