To je nesmysl, zákoník práce nezná "dohodu o provedené práci".
Upřesněte, jakou dohodu se zaměstnavateem uzavíráte.
> Problém tkví v tom, že dohodu musím podepsat,...
Nemusíte:
Pracovní smlouva i dohoda o provedení práce (DPP) nebo dohoda o pracovní činnosti (DPČ)
jsou vždy dobrovolnou dohodou obou smluvních stran. Zaměstnavatel Vás k jejich uzavření nesmí nutit.
> Mám nárok na proplacení celých 300 hodin dle smlouvy, i když jsem práci nevykonávala, když se mnou zaměstnavatel dohodu na její vykonání uzavřel, a pak mi mi reálně nepřidělil, aniž by od smlouvy odstoupil?
Nemáte:
Mzda i odměna náleží pouze za práci.
___
DPP lze sjednat maximálně na 300 hodin v kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele. Poté lze uzavřít další DPP s jiným zaměstnavatelem.
DPČ lze sjednat v rozsahu nepřekračujícím v průměru polovinu stanovené pracovní doby (na max. 20 hodin týdně).
___
Vypadá to, že zaměstnavatel porušuje zákoník práce.
Zkuste se obrátit na inspektorát práce (http://www.suip.cz).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
6. 10. 2013 9:11
Dobrý den,
zaměstnavatel, aby nemusel platit příplatky za přesčas, dává zaměstnancům každý čtvrt rok podepsat "dohodu o vykonané práci" Tyto dohody se uzavírají s jeho sesterskými firmami. Práce je vykonávána na stejném pracovišti jako v normálním pracovním poměru, a jedná se o úplně stejnou práci, jen pod hlavičkou jiné firmy a mimo normální pracovní poměr. Dohoda je vždy na 300 hodin na 1/4 roku. Problém tkví v tom, že dohodu musím podepsat, jinak by mě zaměstnavatel patrně vyhodil, jako vzpurného zaměstnance, musím si ve svém volnu mimo normální pracovní poměr, narezervovat čas, pro případ, že někdo bude marodit a budu muset jít na "dohodu" do práce, ale stane se obvykle, že vyčerpám z těch 300 hodin na 1/4 roku jen třeba 50 hodin a nikdy nevím přesně kdy to bude. Proto si nemohu najít další vedlejší úvazek, protože musím být stále k dispozici na práci na "dohodu".
Můj dotaz zní: Mám nárok na proplacení celých 300 hodin dle smlouvy, i když jsem práci nevykonávala, když se mnou zaměstnavatel dohodu na její vykonání uzavřel, a pak mi mi reálně práci nepřidělil, aniž by od smlouvy odstoupil?
Děkuji za odpověď.
E.K.