DPH - ano plátcem DPH se stáváš dnem kdy nakoupíš zboží podléhající spotřební dani ... viz § 94 odst. 7 zákona o DPH
Spotřební daň: sazby jsou v § 104 zákona o spotřebních daních ... cigarety navíc musíš okolkovat ....
DPH se následně vypočte jako (kupní cena + spotřební daň) x 20 %
Clo ze států EU se neplatí ...
Doporučuji navštívit daňového poradce zabývajícího se spotřebními daněmi ... moc jich není ... snad nějakého najdeš ...
Děkuji velice za odpověď, měl bych ještě jeden dotaz:
Když koupím zboží podléhající spotřební dani mimo EU, nebo v části která je pro potřeby zákona brána jako země mimo eu, nejsem podle zákona povinný registrovat se jako plátce DPH? Výše zmíněný zákon ukládá povinnost registrovat se pouze při nákupu z EU a jiný který by to přikazoval jsem nenašel
Příklad na konec, pokud bych NEBYL plátce DPH, nakoupil bych zboží podléhajíci spotřební dani mimo EU a chtěl ho prodat (částky jen pro ilustraci):
1. nakoupím zboží mimo eu = 2000
2. zaplatím clo a spotřební daň = 500
3. zaplatím DPH ( základ pro DPH je nákupní cena + clo +sd) = 2500*0,2 = 500
4. přidám si marži, třeba 800, celková cena pro moje zákazníky tedy 2000+500+500+800=3800
5. zboží si prodám, 800 je můj zisk, obrat z prodeje 3800
Prosím o připomínku kdyby v mé úvaze byla chyba. Děkuji předem, ale věřím že nejen mě, ale i ostatním to trochu osvětlí danou problematiku :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 8. 2010 20:39
Dobrý den,
mám zapeklitý dotaz ohledně zboží podléhající spotřební dani, konkrétně tabák.
Rád bych v členském státu EU nakoupil tabák, případně cigarety a prodával ho ve svém obchodě zde v ČR. Jsem osvč, nejsem plátce DPH. Dočetl jsem se, že s nákupem zboží v EU které podléhá spotřební dani mám povinnost registrovat se jako plátce DPH. Je tomu opravdu tak?
Za 2. jak je to se clem ? musím platit při koupi jakéhokoliv množství ?
A za 3. když už budu mít zboží doma, jak a z jaké ceny vypočítám SD a DPH které musím zaplatit.