Clo, DPH, SD při nákupu zboží v EU a prodeji

• (neregistrovaný)

22. 8. 2010 20:39

Dobrý den,
    mám zapeklitý dotaz ohledně zboží podléhající spotřební dani, konkrétně tabák.
    Rád bych v členském státu EU nakoupil tabák, případně cigarety a prodával ho ve svém obchodě zde v ČR. Jsem osvč, nejsem plátce DPH. Dočetl jsem se, že s nákupem zboží v EU které podléhá spotřební dani mám povinnost registrovat se jako plátce DPH. Je tomu opravdu tak?

Za 2. jak je to se clem ? musím platit při koupi jakéhokoliv množství ?

A za 3. když už budu mít zboží doma, jak a z jaké ceny vypočítám SD a DPH které musím zaplatit.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 8. 2010 22:09

Rop

DPH - ano plátcem DPH se stáváš dnem kdy nakoupíš zboží podléhající spotřební dani ... viz § 94 odst. 7 zákona o DPH

Spotřební daň: sazby jsou v § 104 zákona o spotřebních daních ... cigarety navíc musíš okolkovat ....

DPH se následně vypočte jako (kupní cena + spotřební daň) x 20 %

Clo ze států EU se neplatí ...

Doporučuji navštívit daňového poradce zabývajícího se spotřebními daněmi ... moc jich není ... snad nějakého najdeš ...

• 29. 8. 2010 20:44

David (neregistrovaný)

Děkuji velice za odpověď, měl bych ještě jeden dotaz:

Když koupím zboží podléhající spotřební dani mimo EU, nebo v části která je pro potřeby zákona brána jako země mimo eu, nejsem podle zákona povinný registrovat se jako plátce DPH? Výše zmíněný zákon ukládá povinnost registrovat se pouze při nákupu z EU a jiný který by to přikazoval jsem nenašel

Příklad na konec, pokud bych NEBYL plátce DPH, nakoupil bych zboží podléhajíci spotřební dani mimo EU a chtěl ho prodat (částky jen pro ilustraci):

1. nakoupím zboží mimo eu  = 2000
      2. zaplatím clo a spotřební daň = 500
      3. zaplatím DPH ( základ pro DPH je nákupní cena + clo +sd) = 2500*0,2 = 500
      4. přidám si marži, třeba 800, celková cena pro moje zákazníky  tedy 2000+500+500+800=3800
      5. zboží si prodám, 800 je můj zisk, obrat z prodeje 3800

Prosím o připomínku kdyby v mé úvaze byla chyba. Děkuji předem, ale věřím že nejen mě, ale i ostatním to trochu osvětlí danou problematiku :)

• 3. 9. 2010 22:28

Rop

Ano ... pokud by to bylo jen mimo EU a tuzemsko tak tato povinnost již není ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).