Dle mého názoru se toto účtování dělá pouze pokud účtuji odloženou daň poprvé a to za minulá období.
Společnost, do které se majetek vkládá, žádný nerozdělený zisk nikdy nevytvořila a rozdíl mezi zůstatkovými cenami vloženého majetku ve výpočtu odložené daně není ekonomicky opodstatněný. Prostě a jednoduše, společnost nikdy žádnou daň navíc nezaplatila ani neušetřila. Žádná odložená daň prostě není. Stejně to aplikuji i u majetku, který byl darován společnosti (a přitom osvobozen od daně darovací). Majetek má nulovou daňovou hodnotu a vysokou účetní hodnotu, ale z těchto rozdílů odloženou daň nepočítám. Pokud by byl vložen majetek, který by měl nulovou DZC, tak je to dle mého názor případ stejný. Pokud majetek má nějakou DZC, tak je třeba o ten počáteční rozdíl, výpočet odložené daně upravit.
Ale je to jen můj názor. Stejně jako mám rozdílné názory na rezervy na nevyčerpanou dovolenou, kterou by rádi tvořili auditoři z velké čtyřky a já říkám, že je to blbost největšího kalibru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdy letos podat přiznání a přehledy OSVČ? Tady je daňový kalendář pro rok 2026
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
11. 10. 2013 15:54
Dobrý den,
opět jsem zde s problémem výpočtu odložené daně z vloženého majetku. Už jsem se zde na to jednou ptal a Vy jste mně pane Řího odpověděl, ale ještě se chci zeptat na jedno upřesnění:
Co jsem pochopil z Vaší minulé odpovědi, tak je to tak, že se na konci roku vezme rozdíl mezi ÚZC a DZC z vloženého majetku a ještě se odečte rozdíl vzniklý v okamžiku vkladu, tj:
při vkladu ÚVC = 1000, DZC = 700
na konci roku ÚZC = 950, DZC = 550
Odložená daň se potom rovná 950 - 550 - (1000 - 700) = 100 (592/481)
Teď jsem si ještě přečetl, že ke dni vkladu se rozdíl mezi ZC účtuje tzn. 1000 - 700 = 300 (428/481) a na konci roku se 300 již neodečítá a účtuje se 950 - 550 = 400 (592/481)
KZ na konci roku tedy činí 700.
Jak je to tedy správně??