Odvolávat se můžete, ale to je tak jediné co s tím uděláte.
Vzhledem k tomu, že je to v obchodním zákoníku, tak to státní orgán nezajímá, takže to řešit nebude. A jít do nejistého občansko-právního sporu ... no nevím.
Tohle je jedna z věcí, kde se něco sice nařizuje, ale i sami nařizovatelé vědí, že se to nebude plnit, neb za to není trest. A kdyby byl, tak už v republice nemáme ani jednu nemocnici.
Až to bude napsáno v trestním zákoníku, tak to bude něco jiného :-)
Dobrý den pane Říha, nechtěl jsem se odvolávat, všichni moji klienti platí, ale platí pozdě a přivádějí mne do druhé platební neschopnosti. Své závazky pak platím po splatnosti, je mi účtováno penále a tím přicházím o peníze. Mohu klientům kteří jsou po splatnosti vystavit penále (mám uvedeno na fakturách "Při zpožděné úhradě Vám budeme účtovat penále ve výši 5% za každý započatý den prodlení.") jako banky vystavují penále mě. Taky se mi na to neptají, prostě mi přijde poštou penále které musím zaplatit a nikdo se semnou nebaví. Když penále neuhradím tak budu mít problémy.
Děkuji Vokatý Jakub
To že máte na faktuře jakoukoli větu nic neznamená. To byste musel mít uzavřeno smluvně ... a 5 % denně by vám stejně soud smetl jako příliš vysoký úrok z prodlení. Viz třeba zde: http://www.urmr.cz/rozhodci-rizeni/judikatura/k-neprimerenosti-smluvniho-uroku-z-prodleni-ve-vysi-1-denne
Pokud ve smlouvě nemáte nic uvedeno tak platí zákonný úrok z prodlení, který dělá 8,05 % p.a. (ročně).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 10. 2013 10:12
Dobrý den pane Říha, už jednou jste mi odpovídal na můj dotaz ohledně splatnosti faktur (30 dní). Psal jste mi že zákon o splatnosti 30 dní již platí. Našel jsem si na podnikatel.cz - Obchodní zákoník - úplné znění Předpis č. 513/1991 Sb. znění od 1. 7. 2013 do 1.4.2014 kde je opravdu napsáno splatnost faktur 30 dní, popřípadě si smluvní strany si mohou sjednat dobu splatnosti delší než 60 dnů jen tehdy, pokud to není vůči věřiteli hrubě nespravedlivé.....jenže já si s firmou pro kterou občas jezdím nic nesjednávám, dělá to můj dispečer, ale oni si stanovují splatnost 60 dní a i někdy 75 dní a odvětí mi že oni mají splatnost 75 dní. Prostě si to stanovují sami a nic s tím neudělám. Tuto splatnost mají uvedenou na objednávce přepravy. Ikdyž si tam uvedou splatnost 75 dní mohu jim vystavit fakturu na 30 dní odvolávat se na výše zmíněný obchodní zákoník? Prosím poraďte mi.
Děkuji a s pozdravem Vokatý Jakub