Mateřská dovolená

• (neregistrovaný)

25. 10. 2013 19:57

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nárok na mateřskou dovolenou v případě, že:
    Celý život pracuji, je mi 36 let, jsem vdaná a k 30.9.2013 jsem rozvázala pracovní oměr dohodou -respektive zaměstnavatel z důvodu zrušení pracovního místa. Od 26.9. jsm v pracovní neschopnosti,která zřejmě potrvá až do porodu(rizikové těhotenství).Chtěla bych se zeptat zda je nárok na MD nebo na nějaké dávky, případně zda mi můžete poradit nějak jinak,abych nezůstala úplě bez příjmu?a dále bych se ráda zeptala, zda je možné vykonávat v době trvání neschpnosti DPP nebo DPč(konkrétně mám nabídku na administrativní výpomoc z domova)..
    Velmi děkuji a přeji pěkný den Jana Brožová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 10. 2013 17:34

autorka

Dobrý den,

z pohledu nároku na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) není důležité, zda pracujete celý život, ale zda Vaše předchozí zaměstnání založilo účast na nemocenském pojištění (bylo z něj odvedeno toto pojistné) a trvalo alespoň 270 dní v posledních dvou letech. Další podmínkou, pokud již nejste zaměstnaná, je nástup na PPM v takzvané ochranné lhůtě, která činí 180 kalendářních dní (počítáte od konce zaměstnání do nástupu na mateřskou).  Běh ochranné lhůty by se dal eventuálně i pozastavit. Musela byste ale krátkodobě nastoupit do dalšího zaměstnání, pak by vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství z tohoto nového zaměstnání.

V případě, že nesplníte výše uvedené podmínky, bude Vám náležet rodičovský příspěvek od data narození dítěte v nevolitelné variantě. Pokud splní podmínky pro nárok na mateřskou manžel nebo otec dítěte, může čerpat rodičovský příspěvek on, a to ve volitelné variantě. Podrobněji v článku: Když na mateřskou či rodičovskou dovolenou nastupuje otec.

V době pracovní neschopnosti lze vykonávat další činnost. Podmínkou je, že neporušíte léčebný režim (při administrativní práci z domova to zřejmě nehrozí) a nejedná se o činnost, ze které jste nemocensky pojištěna (plynou Vám z ní nemocenské dávky).

Hezký den přeje   Dagmar Kučerová  :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).