Pracovní úraz a dovolená

• (neregistrovaný)

4. 11. 2013 12:36

Dobrý den přeji,
    prosím o radu. Náš zaměstnanec po kratší nemoci nastoupil zpět do práce, řidič kamionu. Jeden den pracoval tj.11.3. 2013 a 12.3 jel jako řidič do Německa a měl havárii. Bohužel utrpěl dost těžká zranění, kvůli kterým je stále nemocen. Jedná se mi o dovolenou, tzn. že mu dovolenou krátit nebudu a musí si ji vyčerpat do 11.3.2014, pokud tak nenastane (i když je prac.úraz - nemocen) propadá. Další rok by to bylo stejné, je to tak?  Zřejmě už nenastoupí do práce, vůbec ne jako řidič a dostane invalidní důchod. Kdybychom chtěli s ním ukončit pracovní poměr ze zdrav.důvodů, tak mu náleží 12ti násobek průměr.výdělku , ano?  A to máme poškozený kamion , který nám také neuhradí. Vznikla škoda, ne z jeho viny... Něco mu přeběhlo přes cestu...Myslím takto dobře? Můžete mi někdo poradit, kdo měl něco podobného. Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 11. 2013 19:48

ivzez

Považovala bych za rozumnější vložit jenom jeden dotaz se všemi informacemi.
      Na rozdělený dotaz se mi hůře odpovídá.

> ... Náš zaměstnanec po kratší nemoci nastoupil zpět do práce, řidič kamionu. Jeden den pracoval tj. 11.3. 2013 a 12.3 jel jako řidič do Německa a měl havárii. Bohužel utrpěl dost těžká zranění, kvůli kterým je stále nemocen. Jedná se mi o dovolenou, tzn. že mu dovolenou krátit nebudu a musí si ji vyčerpat do 11.3.2014, pokud tak nenastane (i když je prac.úraz - nemocen) propadá. Další rok by to bylo stejné, je to tak?  Zřejmě už nenastoupí do práce, vůbec ne jako řidič a dostane invalidní důchod. Kdybychom chtěli s ním ukončit pracovní poměr ze zdrav.důvodů, tak mu náleží 12ti násobek průměr. výdělku , ano?  A to máme poškozený kamion , který nám také neuhradí. Vznikla škoda, ne z jeho viny... Něco mu přeběhlo přes cestu... Myslím takto dobře?...

Proč by zaměstnanci měla dovolená propadnout?

> ... Měl nárok na dovolenou 20 dnů, nestihne si je vybrat asi ani do 13.3.2014. Musím mu dovolenou proplatit? A ještě, mohu mu dát výpověď ze zdravot. důvodů, k tomu asi musím dát odstupné ve výši 12ti měs. prům.plat? Protože on jezdit už nemůže.

S výpovědí bych počkala až na skončení nemoci.
      V době nemoci můžete navrhnout rozvázání pracovního poměru dohodou,
      ale zaměstnanec není povinen na Váš návrh přistoupit.

Nevyčerpanou dovolenou proplatíte spolu s poslední výplatou po skončení pracovního poměru.
      Výš odstupného bude záviset na použitém výpovědním důvodu ve výpovědi nebo v písemné dohodě o rozvázání pracovního poměru.

Půjde-li o dlouhodobou ztrátu zdravotní způsobilosti pro pracovní úraz (§ 52 písm. d),
      bude zaměstnanci náležet odstupné ve výši minimálně dvanáctiánásobku průměrného výdělku.

---
      K dovolené viz ZP, § 218

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).