Exekuce

• (neregistrovaný)

4. 11. 2013 14:53

Dobrý den,
    v minulosti jsme měli zaměstnance, který byl u nás zaměstnán od 1.4.2012 do 31.3.2013. V této době jsme prováděli na základě exekučního příkazu srážka ze mzdy. 1.4.2013 - 30.6 2013 byl veden na Úřadu práce, kde mu žádné srážky neprováděli. Od 1.7.2013 je opět našim zaměstnancem a jeho pracovní poměr je pouze na dobu určitou do 28.2.2014.
    Dotaz zní: Zda-li já, jako mzdová účetní jsem povinna provádět opětovně srážky, když jsem neobdržela nové vyrozumění o trvání exekuce a o jejím trvání se mohu pouze domnívat. Informace od zaměstnance nedostanu.
    Mám posečkat na další sdělení exekuce nebo mám kontaktovat exekutorský úřad, zda exekuce trvá? V případě, že trvá, od kdy mám provádět srážky?

Děkuji mnohokrát za odpověď.
    Bc.Iveta Zajícová
    referentka Měú Ronov n.D.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2013 13:23

autorka

Dobrý den,

v souladu s § 294 občanského soudního řádu ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci, který u něho přestal pracovat; to obdobně platí pro plátce jiných příjmů (§ 299), z nichž byly prováděny srážky, jestliže bylo jejich provádění ukončeno, ačkoliv pohledávka není uspokojena. První informaci tedy získáte od úřadu práce. Dále bych si od zaměstnance nechala podepsat čestné prohlášení, zda mu byl nařízen v době nástupu do práce výkon rozhodnutí, případně zda výkon rozhodnutí stále trvá.

Ze zákona vzniká novému plátci povinnost provádět srážky již dnem, kdy se od povinného nebo od dosavadního plátce mzdy dozví, že byl soudem nařízen výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy povinného a pro jaké pohledávky; nedozví-li se o těchto okolnostech nový plátce mzdy již dříve, vzniká mu tato povinnost dnem, kdy mu je doručeno usnesení podle § 294 odst. 3. Dále se v občanském soudním řádu píše, že jestliže zjistí ten, u koho povinný nastoupil nově do práce, že byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, oznámí to bez odkladu soudu, který výkon nařídil.

Toto jste měla zjistit již při nástupu do zaměstnání. Pokud tedy výkon rozhodnutí stále trvá, musíte neprodleně informovat příslušný soud a začít provádět srážky.

Dagmar Kučerová  :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).