Nákup služeb ze zahraničí

• (neregistrovaný)

6. 11. 2013 10:34

Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat na doplňující informace ohledně problému s plátcovstvím/neplátcovstvím DPH.

Během prosince až ledna bych rád otevřel nový eshop se zaměřením na prodej her (digitální distribuce = prodej služby).
    Jsem student a podnikání bych tedy považoval za vedlejší činnost. Co se týče nákupu produktů, probíhalo by prostřednictvím třech různých dodavatelů (jeden se sídlem v ČR, jeden se sídlem v UK a jeden se sídlem mimo EU, aby to bylo zajímavější.

Jak nyní postupovat co se týče placení/neplacení DPH? Produkty by byly poskytovány zákazníkům výhradně z ČR (počítáme, že nebudou plátci). Nicméně MUSÍM se stát plátcem DPH pokud budu přijímat licence ze zahraničí (ať už z UK nebo z USA) a následně provádět prodej na území České republiky? Jde mi o to, že bych se tomu, vzhledem k účetnictví a papírování, nehledě na výsledné vyšší cenně za produkt vyhl.
    Mohu být například odvádět daň z nákupu a dále být neplátcem? (tedy za předpokladu, že za a) to lze a za b) to bude výhodnější)?

Prosím jen odpovědi, které se budou přímo týkat tohoto tématu. Stejný dotaz jsem napsal již na dva weby a odpovědi na mou otázku se mi nedostalo...

Děkuji.

Petr

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2013 12:33

Rop

Od 1.1.2013 do zákona o DPH byla přidána "identifikovaná osoba". Pokud nakoupíš službu z EU (což licence je), tak se stáváš automaticky osobou identifikovanou a odvedeš DPH jen z tohoto nákupu. Není možný žádný odpočet DPH ani DPH nepřirážíš při prodeji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).