OSVČ

• (neregistrovaný)

20. 11. 2013 23:51

Dobrý den, jsem OSVČ. Mám obchod a v něm kromě sebe svojí mamku v plném starobním důchodu. Zatím má dohodu o provedení práce a já se přihlásila k odvodu srážkové daně, platím si zdravotní, sociální, ale od Nového roku bude pracovat cca 90 hodin za měsíc, platově 55/hod. což je 4950,- Kč.
    Chci se zeptat jestli se budu muset přihlásit jako zaměstnavatel a mamce změnit smlouvu na hlavní pracovní poměr, když je v důchodu  ?
    Popř. jestli se to týká ještě jiných změn jako sociální či zdravotní jedné nebo druhé.
    Začala jsem před měsícem, takže je to zatím jen o nákladech, tak chci vědět kde ještě co budu platit a hlavně chci mít vše v pořádku.

Děkuji Markéta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2013 20:05

autorka

Dobrý den,

správně jste se registrovala jako OSVČ k odvodům sociálního a zdravotního pojištění. Předpokládám, že jste se registrovala i k dani z příjmů fyzických osob (jako daňový poplatník OSVČ).

Jako zaměstnavatel (plátce daně) jste se registrovala k odvodu daně srážkové za zaměstnance. V příštím roce se limit pro srážkovou daň u dohod o provedení práce zvyšuje z 5000 korun na 10 000 korun. Dohoda s měsíční odměnou do 10 000 korun nebude podléhat odvodům sociálního ani zdravotního pojištění. Vaše maminka ale pro Vás může takto pracovat pouze v rozsahu 300 hodin ročně. Potom budete muset situaci řešit jiným způsobem, kupříkladu uzavřením pracovního poměru.

Možná by pro Vás byla řešením aktuální novinka v podobě rodinného závodu. Prozatím ale není jasné, jak to bude se zdaněním.

Podnikáte a potřebujete pomoc rodiny? Založte si rodinný závod
      Zmatky kolem rodinného závodu. Úřady neví, jak podnikání příbuzných danit

Dagmar Kučerová  :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).