Dobrý den,
správně jste se registrovala jako OSVČ k odvodům sociálního a zdravotního pojištění. Předpokládám, že jste se registrovala i k dani z příjmů fyzických osob (jako daňový poplatník OSVČ).
Jako zaměstnavatel (plátce daně) jste se registrovala k odvodu daně srážkové za zaměstnance. V příštím roce se limit pro srážkovou daň u dohod o provedení práce zvyšuje z 5000 korun na 10 000 korun. Dohoda s měsíční odměnou do 10 000 korun nebude podléhat odvodům sociálního ani zdravotního pojištění. Vaše maminka ale pro Vás může takto pracovat pouze v rozsahu 300 hodin ročně. Potom budete muset situaci řešit jiným způsobem, kupříkladu uzavřením pracovního poměru.
Možná by pro Vás byla řešením aktuální novinka v podobě rodinného závodu. Prozatím ale není jasné, jak to bude se zdaněním.
Podnikáte a potřebujete pomoc rodiny? Založte si rodinný závod
Zmatky kolem rodinného závodu. Úřady neví, jak podnikání příbuzných danit
Dagmar Kučerová :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 11. 2013 23:51
Dobrý den, jsem OSVČ. Mám obchod a v něm kromě sebe svojí mamku v plném starobním důchodu. Zatím má dohodu o provedení práce a já se přihlásila k odvodu srážkové daně, platím si zdravotní, sociální, ale od Nového roku bude pracovat cca 90 hodin za měsíc, platově 55/hod. což je 4950,- Kč.
Chci se zeptat jestli se budu muset přihlásit jako zaměstnavatel a mamce změnit smlouvu na hlavní pracovní poměr, když je v důchodu ?
Popř. jestli se to týká ještě jiných změn jako sociální či zdravotní jedné nebo druhé.
Začala jsem před měsícem, takže je to zatím jen o nákladech, tak chci vědět kde ještě co budu platit a hlavně chci mít vše v pořádku.
Děkuji Markéta