Návrat do práce po rodičovské dovolené

• (neregistrovaný)

22. 11. 2013 9:16

Dobrý den,
    k 26.12.2013 mi končí tříletá rodičovská dovolená.
    Když jsem si volala v říjnu do práce, zdali mohu počítat s návratem do práce, bylo mi řečeno, že pro mne nemají místo, z toho důvodu, že si nový ředitel dosadil své lidi. Poté jsem se dozvěděla, že na mou pozici byl vypsán jen týden po mém dotazu na návrat, na jobs.cz nový inzerát s nabídkou práce na mou pozici referenta. Nevím co si mám o tom myslet. K 1.11.2013 tedy přijali na mou pozici novou paní. Příští týden se mám jít domluvit na výpovědi. Můj dotaz tedy zní, jakou dohodu/výpověď mám podepsat a zdali nejednali protiprávně, když mou pozici obsadili jen dva měsíce od mého možného nastoupení do práce a ani mi ji nenabídli, když jsem se ptala zdali se mnou počítají a byla bych ochotná se vrátit i dříve. Pokud mi dají výpověď pro nadbytečnost, je nějaká ochranná doba kdy před a po nesmí mou pozici obsadit? - jako tomu dělali? Ve firmě jsem pracovala od ledna 2008 . Prosím o radu na co si dát při jednání s mým zaměstnavatelem pozor při ukončování pracovního poměru. Děkuji L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2013 18:19

autorka

Dobrý den,

pracovní poměr stále trvá a zaměstnavatel je povinen po skončení rodičovské dovolené přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy. Jestliže jste skutečně nadbytečná, bude muset nadbytečnost prokázat (případně i na základě Vašeho podnětu příslušnému inspektorátu práce). Je ale možné, že se bude chtít dohodnout na ukončení pracovního poměru. Pokud na dohodu přistoupíte, trvejte na uvedení důvodu (např. organizační změny, nadbytečnost atd.).

V případě výpovědi dané zaměstnavatelem pro nadbytečnost máte nárok na dvouměsíční výpovědní dobu (pokud pro vás nebude mít práci, je povinen vám v této době platit takzvanou překážku dle § 208 zákoníku práce). Odstupné náleží v souladu s § 67 zákoníku práce. V případě sjednané dohody o ukončení pracovního poměru máte rovněž nárok na odstupné dle zákoníku práce (výpovědní doba není, pracovní poměr končí sjednaným dnem, ale je možné se dohodnout na vyšším odstupném).

Podrobněji např:

Výpověď nebo dohoda pro nadbytečnost není totéž
      Chcete někoho propustit pro nadbytečnost? Musíte ji případně prokázat

Dagmar Kučerová  ;) 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).