Nárok na dovolenou

• (neregistrovaný)

29. 11. 2013 7:23

Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, jak je to s nárokem na řádnou dovolenou v mém případě. Zaměstnaná jsem od 15.7.2011, smlouva již na dobu neurčitou. V letošním roce jsem byla na nemocenské od 27.2. do 8.3., poté jsem si nechala neschopenku ukončit a vrátila se do práce. Následně jsem ale šla znovu na neschopenku, tu jsem měla od 21.3. do 5.9. Od 6.9. jsem nastoupila na MD. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na dovolenou, informace jsem si již hledala, ale chci si je úplně ujasnit, jelikož zaměstnavatel mi říká něco jiného.

Je jasné, že se mi nárok na řádnou dovolenou za rok 2013 krátí, jelikož jsem marodila celkem 121 dní, pokud dobře počítám. Jak to ale bude s nárokem na dovolenou v roce 2014? Na rodičovskou dovolenou bych měla nastoupit od 21.3.

Předem Vám moc děkuji za odpověď.
    Hezký den a s pozdravem
    Beránková Michaela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 11. 2013 15:49

autorka

Dobrý den,

dny čerpání mateřské dovolené se považují za výkon práce. V roce 2013 ale bude nárok na dovolenou krácen dle § 223 zákoníku práce pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce (např. nemoc). Zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu.

V roce 2014 byste měla o čerpání řádné dovolené požádat bezprostředně po skončení mateřské dovolené (doporučuji písemně). V takovém případě se nárok na dovolenou za kalendářní rok z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené nekrátí. Ovšem je třeba nejprve zjistit, zda budete mít nárok na dovolenou za kalendářní rok nebo pouze za odpracované dny. Záleží, zda v roce 2014 "odpracujete" alespoň 60 směn (pracovních dnů). Spočítáte nevyčerpanou dovolenou z roku 2013, kterou budete čerpat přednostně, dále pracovní dny čerpání mateřské dovolené v roce 2014. Pokud nenapočítáte alespoň 60 dnů, budete mít nárok na 1/12 dovolené za každých 21 směn.

Krásný den přeje  Dagmar Kučerová   ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).