Provizní plat

• (neregistrovaný)

25. 8. 2010 21:25

Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat jakou smlouvu mám uzavírat pokud bych chtěl zaměstnávat brigádníky od provize. Na prodej určitého zboží, či produktu kde by měli za každý kus/smlouvu určitou provizi. Dohodou o díle? Jak to je v případě lidí co jsou na úřadu práce a vydělali by si takhle do 4000/ měsíc? děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 8. 2010 2:48

jezevec (neregistrovaný)

vyplaťe je hotově jako dar, příjem zdaňte sám, a vůbec o tom neúčtujte

• 26. 8. 2010 7:35

Rop

jezevec: pokud máš špatnou náladu, tak neodpovídej ... tvé poslední příspěvky se nedají ani číst ...

Ulemek: pokud to nejsou podnikatelé a nechceš je vystavit nebezpečí sankce nedovoleného podnikání, tak je budeš muset zaměstnat (optimálně na dohodu o provedení práce)

• 30. 8. 2010 9:20

Ulemek (neregistrovaný)

Takže já je zaměstnám na dohodu a pokud by se mně nějaký bývalí zaměstnanec chtěl mstít a třeba to nahlásil, tak akorát podělá sám sebe, rozumím tomu dobře :-)

• 30. 8. 2010 15:41

jezevec (neregistrovaný)

já si nedělám legraci.
      než si zatěžovat účetnictví nějakým senem smluv s pochybnými existencemi na pracáku, a dohadovat se s berňákem zda provozuji švarc, či obcházím nějaké zákony o zaměstnanosti a srážkách ze mzdy - neřkuli dohadovat se s někým že mu jeho zaměstannci škodí za provizi  - - - je daleko jednodušší příjem zdanit jako svůj, transparentním a prokazatelně legáním způsobem, a pak případně soukromně obdarovat jedince,kterří se na mém ekonomickém úspěchu podíleli.
      provize od kusu, kdy pracovník nepobírá nic jiného ani žádnou náhradu výdajů,  a celkem si vydělá řádově jednotky stokorun (max tisícikorun) za měsíc, je pro podobný vztah ideální a oveřený praxí.

• 3. 9. 2010 22:32

Rop

Dar "cizí" osobě je sám o sobě velmi podezdřelý a zřejmě by došlo k daňové kontrole ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).