Dobrý den,
zákon, na který se budete odvolávat je zákoník práce. Zaměstnavatel je povinen v souladu s § 38 zákoníku práce zaměstnanci přidělovat práci podle pracovní smlouvy. Převedení na jinou práci je možné pouze v souladu s § 41 zákoníku práce.
Pokud jste se tedy na převedení na jinou práci se zaměstnavatelem nedohodli, musí vám přidělovat práci dle pracovní smlouvy, to platí i ve výpovědní době. Jestliže takovou práci nemá, jedná se o překážku na straně zaměstnavatele dle § 208 zákoníku práce. Zaměstnanci náleží náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.
PS: Neposoudím, zda je Vámi popisovaná práce v souladu s pracovní smlouvou a rovněž nevím, o jaké administrativní práce se jedná, ale minimálně suplování zřejmě bude v souladu s prací uvedenou ve vaší pracovní smlouvě.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 12. 2013 11:22
Dobrý den,
bude mi končit rodičovská dovolená, zaměstnavatel mi řekl, že jsem nadbytečná, že pro mě nemá úvazek - jsem učitelka. Takže mi "nabídl", že den po skončení rodičovské nastoupím, dostanu výpověď a budu docházet do zaměstnání, dokud neuplyne výpověďní lhůta. Práci mi prý dají náhradní, občas suplovat jinak administrativu.
Potřebuji vědět, zda mám dle zákona (a jakého konkrétně) nárok na náhradu 100% mzdy, aniž bych do zaměstnání chodila po dobu výpo.lhůty? Vždyť přece moje pracovní pozice není, má ji někdo jiný, s jinou aprobací. Práce , kterou bych měla vykonávat jako náhradní bude hlavně papírování. Mám šanci se tedy bránit zákonem,, že když jsem nadbytečná?
Děkuji za odpověď
Šmatová