Výpověď pro nadbytečnost a náhrada mzdy

• (neregistrovaný)

4. 12. 2013 11:22

Dobrý den,
    bude mi končit rodičovská dovolená, zaměstnavatel mi řekl, že jsem nadbytečná, že pro mě nemá úvazek - jsem učitelka. Takže mi "nabídl", že den po skončení rodičovské nastoupím, dostanu výpověď a budu docházet do zaměstnání, dokud neuplyne výpověďní lhůta. Práci mi prý dají náhradní, občas suplovat jinak administrativu.
    Potřebuji vědět, zda mám dle zákona (a jakého konkrétně) nárok na náhradu 100% mzdy, aniž bych do zaměstnání chodila po dobu výpo.lhůty? Vždyť přece moje pracovní pozice není, má ji někdo jiný, s jinou aprobací. Práce , kterou bych měla vykonávat jako náhradní bude hlavně papírování. Mám šanci se tedy bránit zákonem,, že když jsem nadbytečná?

Děkuji za odpověď

Šmatová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2013 19:39

autorka

Dobrý den,

zákon, na který se budete odvolávat je zákoník práce. Zaměstnavatel je povinen v souladu s § 38 zákoníku práce zaměstnanci přidělovat práci  podle pracovní smlouvy. Převedení na jinou práci je možné pouze v souladu s § 41 zákoníku práce.

Pokud jste se tedy na převedení na jinou práci se zaměstnavatelem nedohodli, musí vám přidělovat práci dle pracovní smlouvy, to platí i ve výpovědní době.  Jestliže takovou práci nemá, jedná se o překážku na straně zaměstnavatele dle § 208 zákoníku práce. Zaměstnanci náleží náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

PS: Neposoudím, zda je Vámi popisovaná práce v souladu s pracovní smlouvou a rovněž nevím, o jaké administrativní práce se jedná, ale minimálně suplování zřejmě bude v souladu s prací uvedenou ve vaší pracovní smlouvě.

Dagmar Kučerová  ;) 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).