DPH u nájmu nebytových prostor

• (neregistrovaný)

6. 12. 2013 10:04

Dobrý den,
    mám od obce pronajatou část kulturního domu jako hospodu a obec se stala plátcem
    DPH takže mě k nájmu připočítavají 21%. Já nejsem plátce DPH a podle všech diskuzí co
    mám pročtené jsem osvobozen od DPH u nájmu. Když jim to řeknu, tak mě odpálkují stím,
    že oni jsou plátci a tak postupují podle zakona a nazdar. Nevíte někdo jak to tedy je?
    Děkuji. Smutný

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 12. 2013 11:19

Rop

Oni rozhodně nepostupují dle zákona - cituji § 56:

(3) Nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor je osvobozen od daně. Osvobození se nevztahuje na krátkodobý nájem stavby bytů a nebytových prostor, nájem prostor a míst k parkování vozidel, nájem bezpečnostních schránek nebo trvale instalovaných zařízení a strojů. Krátkodobým nájmem stavby, bytů a nebytových prostor se rozumí nájem, popřípadě včetně vnitřního movitého vybavení či dodání elektřiny, tepla, chladu, plynu nebo vody, nejdéle na 48 hodin nepřetržitě.
      (4) Plátce se může rozhodnout, že u nájmu pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor jiným plátcům pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností se uplatňuje daň.

Jednoznačně obec nemůže použít ustanovení dle odst. 4, ale musí postupovat dle odst 3. Takže DPH neplatit a pokud by tvrdili své, tak to řešit přes finanční úřad.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).