Dobrý den,
ano, souběh podnikání vašeho otce na jeho vlastní ŽL a v rámci s.r.o. je zákonem dovolený. V případě, že by předmět podnikání s.r.o. byl stejný jako předmět podnikání na ŽL, je třeba v zakládací listině s.r.o. vyloučit zákaz konkurence jednatele stanovený zákonem pro takové případy.
Účetnictví s.r.o. neovlivní účetnictví vašeho otce jako OSVČ, neboť se jedná o dva různé subjekty s odlišným IČ. Hospodaření s.r.o. se do účetnictví vašeho otce může promítnout v případech, kdy by za výkon funkce jednatele pobíral nějakou odměnu, tato se pak započítává do jeho daňového základu pro daň z příjmu a do základu pro odvod sociálního a zdravotního pojištění. Rovněž případný vyplacený zisk s.r.o. je formálně příjmem vašeho otce, který jej musí zdanit v rámci svého vlastního daňového přiznání.
Nad rámec uvedeného rovněž uvádím, že případný zákaz podnikání by mohl být vaším zaměstnavatelem vyžadován pouze v případech, kdy byste měl toto ujednání výslovně v pracovní smlouvě nebo bylo zakotveno ve vnitřním předpisu zaměstnavatele nebo v případech, kdy by obor činnosti s.r.o. byl shodný s oborem činnosti zaměstnavatele.
S pozdravem
Petr Čížek
www.ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 1. 2014 14:36
Dobrý den,
chtěl bych si založit vlastní firmu s.r.o., ale protože jsem stále zaměstnancem a nechci aby můj zaměstnavatel věděl... (i když se nejedná o stejný obor) tak hledám jinou cestu. Otec podniká na IČ tak bych toto s.r.o. založí na jeho jméno a já nebudu nikde figurovat. Můj dotaz je, zda je možné, aby otec stále podnikal na IČ jako by s.r.o. vůbec neexistovalo a já občas něco zrealizoval na s.r.o. Ovlivní ho toto s.r.o. nějak v jeho stávajícím podnikání a účetnictví- odpočty atd..? (kromě toho, že bude muset figurovat jako jednatel a dělat účetní uzávěrky)?
Děkuji moc za radu.
Honza