Zpětně vyplacený důchod

• (neregistrovaný)

22. 1. 2014 10:54

Přeji hezký den,
    v 8.1.2014 jsem si požádal o zpětné vyplacení starobního  důchodu za ulynulé 2 roky. Řádný  nárok mě vznikl 15.1.2012, to vše je OK. Byl jsem ale na FÚ abych se informoval o daňových úlevách pro další období, to je také OK - nebudu mít odpočet cca 2 000 Kč/měsíc. Co mě však překvapilo, bylo to, že mám doplatit ˇFÚ  slevu na dani za rok 2013 cca 24 000Kč. ve vašem článku jsem ale  četl něco jiného, což by bylo pro mě přijatelnější. jaké je tedy skutečnost? Musím, nebo nemusím doplatit slevu na dani za rok 2013?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2014 15:37

autorka

Dobrý den,

za svým názorem publikovaným v uvedeném článku si stojím, samozřejmě má oporu v zákoně (včetně výkladu ministerstva financí). V zákoně o daních z příjmů se v paragrafu 35ba píše o nároku na základní slevu ve výši 24 840 Kč na poplatníka. Daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu.

Z toho plyne, že pokud není starobní důchod pobírán k 1. lednu, odpočet základní slevy na dani poplatníkovi v daném zdaňovacím období náleží, a to i za okolností, kdy bude přiznán zpětně, případně i za delší období, tj. za více let. Vám důchod nebyl k 1. lednu 2013 (ani k 1. lednu 2014) vyplácen, tedy jste ho nepobíral. To, že Vám v roce 2012 vznikl nárok neznamená, že jste důchod pobíral. Jestliže jste o důchod požádal až 8. ledna 2014, můžete si slevu v letech 2013 a 2014 uplatnit. 

S pozdravem  Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).