Vážený pane magistře,
Vámi nastíněný případ je v praxi poměrně složitý. Občanský zákoník sice umožňuje například prodloužit záruční dobu či rozšířit okruh práv kupujícího, avšak není dovoleno převádět práva ze záruky na třetí osoby. Takové ustanovení by v záručním listě či kupní smlouvě bylo neplatné. Jedinou možností jak převést právo z odpovědnosti za vady nebo záruku koupené věci na třetí osobu je postoupení pohledávky takovéto osobě., to však až poté, kdy původní kupující „reklamoval“ věc u prodávajícího. Na postupníka tak v případě postoupení pohledávky ještě před vyřízením „reklamace“ přecházejí práva z odpovědnosti za vady koupené věci. Jediným, kdo má ve Vašem případě právo věc „reklamovat“, je tak společnost, která zboží u prodávajícího koupila. Jelikož tato společnost zanikla bez právního nástupce a byla vymazána z obchodního rejstříku, nemáte tedy fakticky kdo zboží u původního prodávajícího „reklamovat“.
Obecně řečeno, osoba, které původní kupující věc za trvání záruční doby prodal, může vady věci „reklamovat“ pouze u původního kupujícího, ale již nikoliv u osoby, u které si původní kupující věc dříve koupil, tedy u prvního prodávajícího.
Pokud byste si zboží koupil u prodávajícího přímo Vy a jiná společnost by zboží pouze „montovala“, byl byste oprávněný vady zboží reklamovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 1. 2014 11:25
Dobrý den,
Můj dotaz a problém se týká:
Jsem fyzická osoba, kdy jako běžný zákazník jsem si našel autorizovanou firmu zabývající se pokrývačskými pracemi tzn. instalací střešní krytiny. Vybral jsem si proto autorizovanou firmu . Této firmě jsme sdělil, že chci výhradně střešní krytinu od JISTÉ firmy , neboť na jedné z výstav mi bylo manažerem firmy sděleno, že jejich střešní krytina je nejlepší na trhu a že na střešní krytinu dávají garanci 15 let. V roce 2004 prostřednictvím OSLOVENÉ firmy jsem zakoupil u doporučené společnosi v Ostravě střešní krytinu. Střešní krytinu jsem byl zakoupit přímo s majitelem pokrývačské firmy . Vybral jsem si krytinu, pokrývačská firma složila zálohu a krytina se objednala na firmu, která mi ji instalovala.
V roce 2004 mi firma krytinu nainstalovala a předala veškeré dokumenty tz. fakturu o celkovém nákupu zboží - střešní krytiny a fakturu o odborné montáži.
Bohužel v roce 2013 nastal problém a to, že povrchová úprava střešní krytiny se začala loupat. Proto jsem se snažil kontaktovat firmu která mi střešní krytinu montovala. Bohužel jsem zjistil, že v roce 2011 zanikla, jelikož majitel firmy dosáhl důchodového věku a firma zanikla. Vzhledem k tomu, že jsem byl s majitelem firmy zboží zakoupit a mám fakturu o zakoupení zboží (sice vypsanou na již neexistující firmu) jsem se rozhodl střešní krytinu u společnosti, u které jsem krytinu kupoval, reklamovat sám.
Bohužel se mi dostalo odpovědi, že si mám střešní krytinu reklamovat u firmy, která mi ji montovala, s tím, že společnosti prodávající krytiny se mnou nemá žádný právní vztah....
Proto jsem teď bezradný, jelikož firma, která mi střešní krytinu montovala zanikla a i přesto, že mám doklad o koupi střešní krytiny, se mnou prodejce střešní krytiny odmítá komunikovat.
Dále se chci dotázat i na to, zda-li potřebuji k reklamaci záruční list, který mi však nebyl dodán, kdy při prodeji zboží mi bylo prodejce sděleno, že záruční list se nedodává, kdy mi postačí pouze faktura o zaplacení.
Rovněž se chci dotázat, zda-li jsem oprávněnou osobou já zboží reklamovat, kdy firma, která mi montáž provedla již v roce 2011 zanikla.
To je můj dotaz.
Mnohokráte děkuji za odpověď. S pozdravem, Mgr. Petr Kijonka.