Dobrý den pane Michale,
pokud nemáte byt od otce najat a následně ho tedy nepodnajímáte (neposkytujete ani nájem ani podnájem), nejedná se o Vaše příjmy, ale o příjmy Vašeho otce. Ten je majitelem bytu. Váš otec Vás samozřejmě může zplnomocnit, abyste za něj zařizoval všechny záležitosti týkající se nájmu (jeho) bytu. I tak platí, že je to stále byt v jeho vlastnictví, z něhož mu plynou příjmy z nájmu – a pouze on je má zdaňovat.
Pokud tedy nepůjde o dva právní vztahy, kdy
a) otec Vám najímá byt (Vy jste nájemce) a
b) Vy podnajímáte tento byt podnájemci,
potom Vám z nájmu neplynou žádné příjmy a Vy nic nezdaňujete. Daňové přiznání by měl podat Váš otec.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 2. 2014 21:31
Dobrý den, pronajímám byt, který minulý rok prošel větší rekonstrukcí a pokud bych si dal do nákladů tu rekonstrukci a taky náklady na vodu, elektřinu a plyn, měl bych vyšší náklady než příjmy a nemusel bych platit žádnou daň z příjmu. Prý je ale nutné, aby ty faktury byly vystaveny na mě a ne na otce, což je případ faktur za vodu, elektřinu a plyn. Je to pravda? je možné to nějak účetně udělat, abych neměl při případné kontrole z finančáku problém, že ty faktury nebyly na mě? A je problém, když je byt psaný na otce, ale dal mi plnou moc k pronajímání a tedy i příjmy z pronájmu zdaním já?