Nákup použitého zboží v cizině

• (neregistrovaný)

27. 2. 2014 17:57

Rád bych se zeptal zkušenějších, podnikám kratší dobu - nakupuji v cizině (země EU) použité zboží od firem (převážně elektroniku), ale i od jednotlivců. Živnostenskému úřadu se nelibí, že nedokážu prokázat od koho přesně jsem zboží koupil. Jsem plátce DPH.

Jako doklad o nabytí jsem ji předložil vytisknutou platbu z Paypalu, zde je uvedeno jen jméno prodávajícího a emailová adresa, to jím nestačí.

Argumentace živnostenské úřadu se opírá o živnostenský zákon § 31, odst 4), citace:
    (4) Podnikatel je povinen, jde-li o nákup použitého zboží nebo zboží bez dokladu nabytí, kulturních památek nebo předmětů kulturní hodnoty, přijímání tohoto zboží do zástavy nebo zprostředkování jeho nákupu či přijetí do zástavy, před uzavřením smluvního vztahu identifikovat jeho účastníky podle zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu a předmět smluvního vztahu, vést evidenci o těchto skutečnostech, a to včetně data uzavření tohoto smluvního vztahu. Tato evidence musí být přístupná v provozovně, v níž dochází k identifikaci a kde se toto zboží nachází.

Jak lze toto řešit, setkali jste se s tím někdo?
    Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).