Vážená paní Forstová,
rozumíme, že jako OSVČ jste si pořídila pro svoje podnikání vůz - dodávku, přičemž dluh (fakturu) za pořízení tohoto vozu jste uhradila z vlastních (soukromých) prostředků. Jako fyzická osoba (OSVČ) si můžete v budoucnu tyto prostředky kdykoliv vybrat zpět jako tzv. "osobní spotřebu".
Současně připomínáme, že z hlediska daně z příjmů fyzických osob můžete automobil (přesáhla-li kupní cena částku 40 000 Kč) uplatnit jako daňový výdaj postupně prostřednictvím daňových odpisů za podmínek podle zákona o daních z příjmů.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 3. 2014 20:25
Dobrý večer, jsem zaměstanancem a zároveň provozuji služby jako OSVČ. Pro kvalitnější služby jsem potřebovala dodávku. Jelikož nejsem zastáncem úvěrů, které nejsou nezbytně nutné, použila jsem na koupi vozu moje a manželovo stavební spoření. Vedu daňovou evidenci a ptám se na možnost jak získat peníze postupně zpět. Nebo se z částky na auto stal vklad do podnikání.
Děkuji za odpověď . Snad jsem to popsala srozumitelně
Forstová |Květa