Vážená paní Kučerová,
právní předpisy se nezabývají otázkou fakturace mezi druhem a družkou. Domnívám se, že fakturace mezi nimi zakázána není.
V tomto ohledu však upozorňuji na existenci ustanovení § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů, podle kterého (zjednodušeně) musí být vztahy mezi tzv. spojenými osobami sjednávány za obvyklých cen. Mezi spojené osoby patří mimo jiné i osoby blízké.
Doporučuji Vám tedy, aby Vám Váš druh fakturoval za pronájem vozu stejnou cenu, kterou fakturuje za pronájem stejného vozu ostatním zákazníkům. V případě, že by se ceny sjednané mezi spojenými osobami lišily od cen, které byly sjednány mezi nespojenými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, a nebyl by tento rozdíl uspokojivě doložen, upraví správce daně základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 3. 2014 15:05
Dobrý den, pracuji jako OSVČ, stejně jako můj druh. Můžeme si mezi sebou fakturovat? Jde mi konkrétně o to, zda mi může můj druh fakturovat pronájem či zapůjčení vozu za účelem mého podnikání (jde o jeho živnost - jako OSVČ se živí pronájmem vozů, já vůz potřebuji k vykonávání své podnikatleské činnosti). Jsou takové doklady mezi druhy na obou stranách daňově uznatelné? Je nějaký finanční limit pro fakturovanou částku za měsíc nebo rok, v tomto přípdě za pronájem vozu, najeté km apod.? Pronájem vozu si samozřejmě chci zařadit v mém podnikání jako náklad. Pro úplnost dodávám, že žijeme ve společné domácnosti a v druhé půlce roku očekáváme narození potomka.
Děkuji. Lucie Kučerová