Fakturace mezi druhy

• (neregistrovaný)

3. 3. 2014 15:05

Dobrý den, pracuji jako OSVČ, stejně jako můj druh. Můžeme si mezi sebou fakturovat? Jde mi konkrétně o to, zda mi může můj druh fakturovat pronájem či zapůjčení vozu za účelem mého podnikání (jde o jeho živnost - jako OSVČ se živí pronájmem vozů, já vůz potřebuji k vykonávání své podnikatleské činnosti). Jsou takové doklady mezi druhy na obou stranách daňově uznatelné? Je nějaký finanční limit pro fakturovanou částku za měsíc nebo rok, v tomto přípdě za pronájem vozu, najeté km apod.? Pronájem vozu si samozřejmě chci zařadit v mém podnikání jako náklad. Pro úplnost dodávám, že žijeme ve společné domácnosti a v druhé půlce roku očekáváme narození potomka.

Děkuji. Lucie Kučerová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2014 16:50

bez přezdívky

Vážená paní Kučerová,

právní předpisy se nezabývají otázkou fakturace mezi druhem a družkou. Domnívám se, že fakturace mezi nimi zakázána není.

V tomto ohledu však upozorňuji na existenci ustanovení § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů, podle kterého (zjednodušeně) musí být vztahy mezi tzv. spojenými osobami sjednávány za obvyklých cen. Mezi spojené osoby patří mimo jiné i osoby blízké.

Doporučuji Vám tedy, aby Vám Váš druh fakturoval za pronájem vozu stejnou cenu, kterou fakturuje za pronájem stejného vozu ostatním zákazníkům. V případě, že by se ceny sjednané mezi spojenými osobami lišily od cen, které byly sjednány mezi nespojenými osobami v běžných  obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, a nebyl by tento rozdíl uspokojivě doložen, upraví správce daně základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).