Dobrý den,
Váš dotaz je položen hodně obecně, neznáme zejména stupeň Vaší invalidity, zda pracujete na dohodu o pracovní činnosti nebo na dohodu o provedení práce, výši Vaší měsíční odměny (tedy ani (tedy zda je z Vaší mzdy sráženo pojistné), a proto Vám nemůžeme na Váš dotaz jednoznačně odpovědět. Budeme tedy vycházet především z toho, že ke dni 1. 1. 2014 jste pobíral starobní důchod (od dubna r. 2013 pobíráte starobní důchod).
Dle současné legislativy nemá starobní důchodce, který pobírá důchod k 1. lednu daného roku nárok na základní slevu na dani ve výši 24.840,- Kč za rok (viz ustanovení § 35ba odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů). Opatření by mělo platit v letech 2013 až 2015. Domníváme se, že to bylo důvodem k tomu, aby od ledna roku 2014 Vám Vaše účetní začala strhávat zálohu na daň z příjmů fyzických osob. Doporučujeme Vám podívat se na výplatní lístek, kde byste měl vidět vypočtenou zálohu na daň, pak zálohu po slevách (pokud máte slevu na určitý stupeň invalidity) a na konec sraženou daň, která byla odvedena na FÚ (rozdíl mezi vypočtenou zálohou na daň a zálohou po slevách).
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 3. 2014 16:08
Jsem invalida a pracuji na dohodu. V dubnu loňského roku mi bylo 65 let a tudíž pobírám starobní důchod. Zaměstnavatel mi začal strhávat daň z příjmu. Domnívám se, že neoprávněně. Je v právu?
Děkuji za odpověď.