Daň z příjmu u invalidy seniora

• (neregistrovaný)

4. 3. 2014 16:08

Jsem invalida a pracuji na dohodu. V dubnu loňského roku mi bylo 65 let a tudíž pobírám starobní důchod. Zaměstnavatel mi začal strhávat daň z příjmu. Domnívám se, že neoprávněně. Je v právu?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2014 15:55

bez přezdívky

Dobrý den,

Váš dotaz je položen hodně obecně, neznáme zejména stupeň Vaší invalidity, zda pracujete na dohodu o pracovní činnosti nebo na dohodu o provedení práce, výši Vaší měsíční odměny (tedy ani (tedy zda je z Vaší mzdy sráženo pojistné), a proto Vám nemůžeme na Váš dotaz jednoznačně odpovědět. Budeme tedy vycházet především z toho, že ke dni 1. 1. 2014 jste pobíral starobní důchod (od dubna r. 2013 pobíráte starobní důchod). 

Dle současné legislativy nemá starobní důchodce, který pobírá důchod k 1. lednu daného roku nárok na základní slevu na dani ve výši 24.840,- Kč za rok (viz ustanovení § 35ba odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů). Opatření by mělo platit v letech 2013 až 2015. Domníváme se, že to bylo důvodem k tomu, aby od ledna roku 2014 Vám Vaše účetní začala strhávat zálohu na daň z příjmů fyzických osob. Doporučujeme Vám podívat se na výplatní lístek, kde byste měl vidět vypočtenou zálohu na daň, pak zálohu po slevách (pokud máte slevu na určitý stupeň invalidity) a na konec sraženou daň, která byla odvedena na FÚ (rozdíl mezi vypočtenou zálohou na daň a zálohou po slevách).

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).