Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 3. 2014 12:02
Dobrý den,
chystám se s kolegou založit s.r.o., ale měl bych dotaz k ručení. Základní kapitál jsme si stanovili na 50 000 Kč a hodláme jej splatit při založení společnosti, tudíž jako společníci již dále ručit nebudeme. Společnost jako taková ručí celým svým majetkem, což je v našem případě pouze uvedený základní kapitál, dokud jej nepoužijeme na provoz firmy. Zároveň budeme oba jednateli společnosti, kteří v případě, že nejednají s péčí řádného hospodáře, ručí celým svým majetkem.
A zde se blížím k mému dotazu. Jsem krátce po dostudování, majetek nemám prakticky žádný (auto, byt apod.), mám pouze garáž po rodičích, 150 tisíc na stavebním spoření, cca stejnou sumu na běžném účtu a pak pár drobností jako notebook apod. Naše podnikání není nijak rizikové, nebudem si na něj ani půjčovat, ale jsem typ člověka, který se snaží myslet absolutně na všechno a mít věci pod kontrolou.
Proto se chci zeptat, pokud by náhodou někdy došlo na nejhorší, a to na zabavování mého majetku, tak zda by mohl být dotčen také nějaký majetek v místě mého trvalého bydliště, i když není můj? Jde o to, že trvalé bydliště mám zatím u bratra a výhledově ho tam ještě nějaký čas mít budu, ale majetek tam žádný nevlastním. Chci mít tedy jistotu, že svého bratra nevystavím žádnému riziku.
Předem mnohokrát děkuji za odpovědi!
Lukáš