Dobrý den,
ve vašem případě máte povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob a současně i přehledy pro SSZ a zdravotní pojišťovnu. Do daňového přiznání zahrnete všechny Vaše příjmy, tedy z podnikání i ze závislé činnosti. Povinnost podat daňové přiznání vyplývá z § 38g zákona o daních z příjmů (zákon č. 586/1992 Sb.)
Při vyplňování daňového přiznání budete postupovat následovně:
Stáhnete si elektronický formulář (např. z idnes.cz). Do přílohy č. 1, která se vyplňuje pro příjmy ze samostatné činnosti uvedete příjem 0 Kč a výdaj 0 Kč (odpovídá-li to skutečnosti), a dále i údaj - datum přerušení Vašeho podnikání - viz str. 2 přílohy 1.
Pod příjmy ze závislé činnosti oddíl 1. (str. 2) daňového přiznání uvedete veškeré příjmy z hlavního pracovního poměru na základě potvrzení o zdanitelných příjmech, které Vám vystaví zaměstnavatelé. Dále zde bude zahrnut i příjem z dohody o provedení práce. Do příslušného řádku uvedete i pojistné zaplacené zaměstnavatelem nad rámec hrubé mzdy (vyčtete rovněž z potvrzení od zaměstnavatele - ř. 6). Z dohody o provedení práce zřejmě pojistné placeno nebylo.
Do ř. 84 na str. 3 daňového přiznání uvedete sumu záloh sražených zaměstnavateli, i tento údaj vyčtete z potvrzení zaměstnavatele - ř. 12.
Originální potvrzení zaměstnavatelů jsou povinnou přílohou daňového přiznání.
Slevu na studentku nemusíte využívat, protože Vaše vypočtená daň po slevě na poplatníka (uplatníte 24 840) bude v nulové výši.
Zřejmě Vám vznikne přeplatek na dani. Na str. 4 DP tedy ještě vyplníte tabulku dole - žádost o vrácení přeplatku. Přeplatek Vám bude vrácen do konce dubna.
Termín podání přiznání je do 1. dubna 2014.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 3. 2014 21:32
Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Vůbec se v tom nevyznám....Do konce srpna jsem byla studentka. Od začátku července mám pozastavený živnostenský list - nic jsem si nevydělala. V srpnu jsem měla na dva dny brigádu (Dohoda o provedení práce, vydělala jsem si cca 1600 Kč), zde jsem podepsala daňové prohlášení. Od září do listopadu (v listopadu jsem byla celý měsíc na neschopence) jsem měla HPP - zde jsem také podepsala daňové prohlášení a vydělala si dohromady něco kolem 34 000 Kč. A teď jak s daněmi. Určitě musím podat daňové přiznání jako OSVČ. A co s tím DPP a HPP? Musím také podávat daňové přiznání nebo tu povinnost nemám? Pokud teda ano je nějaké jednotné daňové přiznání nebo musím podávat jako OSVČ a potom ještě jedno s těma DPP a HPP. Moc děkuji za každou radu