Stavební spoření - odmítnutí podpory?

• (neregistrovaný)

1. 3. 2006 15:44

Včera se tady debatovalo na podobné téma - dnes mi klient tvrdil (a nemám důvod mu nevěřit), že jeho dospělý syn, který si hledá práci (už předtím pracoval, není to po studiu) nedostal na úřadě práce podporu, protože má stavební spoření. Splácí mu ho rodiče, asi 1500,- měsíčně. Zajímalo by mě, jestli má někdo podobnou zkušenost. J.F.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2006 16:50

Jaša (neregistrovaný)

Re: Stavební spoření - odmítnutí podpory
      Nemám s tím zkušenosti, ale je to blbost na druhou. Není to tím,
      že nemá odpracováno za poslední 3 roky 12 měsíců? . Nějaký háček v tom musí být. Ale v celém zákoně není uvedeno, že pokud má uchazeč našetřeno, že nedostane podporu nebo podobný nesmysl.

• 1. 3. 2006 17:00

Jaša (neregistrovaný)

Takže pokud člověk splňuje podmínky, tak má nárok na podporu.

A ještě pokud žádá o sociální dávky t.j. příspěvek na bydlení, přídavky na dítě a ještě plno dalších tak jsem našla na internetu toto:

Při posuzování nároků na státní sociální podporu (SSP) se netestuje majetek rodiny, pouze příjmy občanů, a to také pouze u některých dávek.

• 1. 3. 2006 21:47

Jana F. (neregistrovaný)

Díky, Jašo, čekala jsem, jestli se ještě někdo nevyjádří, taky mi to připadá moc divné. J.F.

• 1. 3. 2006 22:20

Zdena (neregistrovaný)

Jani, stačilo by i nepřesné vyjádření? Už jsme ho dokonce i napsala, ale raději smazala. Takže, pokud vím: u dávek SSP se opravdu zkoumají pouze příjmy, nikoliv majetek. Ty dávky, u kterých se netestují ani příjmy, jsou minimálně porodné a pohřebné. U přídavků na děti se jednou ročně /myslím v září/ dokládají příjmy za předchozí rok. U příspěvku na bydlení a sociálního příplatku /třeba na nemocné dítě/ se dokládají příjmy čtvrtletně.
      Co se týče podpory v nezaměstnanosti z ÚP, tam to Jaša napsala,musí splňovat podmínky /nevím přesně kolik měsíců kdy/, ale ty se týkají jen doby a ne majetku - v žádném případě. Ovšem slyšela jsem od dvou živnostníků, že byli žádat podporu a bylo jim řečeno, že pokud vlastnějí auto, tak mají smůlu. Ale opravdu nevím, kde byli o co žádat. Možná na sociálním odboru místního úřadu žádali o sociální výpomoc k překlenutí tíživé životní situace /nevím, jak se to přesně jmenuje - ale není to dávka SSP/, tam by pak asi opravdu mohli majetkové poměry zjišťovat. Nebo opravdu byli na SSP a pohodlná úřednice je zkrátka odbyla.

• 1. 3. 2006 23:13

Lesi (neregistrovaný)

Majetek se zjišťuje, když člověk žádá o doplatek do životního minima podle zákona o sociální potřebnosti. Pokud má něco, co může prodat nebo z čeho může získat peníze, tak nemá nárok.

Nejsem si jista, jestli stavební spoření nemá nějakou výjimku, ale myslím, že nemá a normálně se bere jako majetek. Jedná se o zákon 482/1991 Sb. a je k nahlédnutí tady:
      http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701?number1=482%2F1991+Sb.&number2=&name=&text=

• 2. 3. 2006 9:48

Jaša (neregistrovaný)

Ano, souhlasím s Lesi. To jsou nějaké příspěvky jednorázové a tam se zkoumá co máte doma za zařízení, které by se dalo zpeněžit a z toho žít. Ale to není soc. podpora ani podpora v nezaměstnanosti. Tam chodí opravdu ti nejchudší a většinou ...... A s tímto postupem souhlasím. Pokud má někdo majetek a nestačí mu dávky státní soc. podpory k žití, tak ať jej zkontrolují. Jedna paní to u nás zkoušela a přišli jí do bytu a řekli, že může prodat varnou konvici a podobně a nic jí nedali.

• 2. 3. 2006 10:22

Lesi (neregistrovaný)

jašo, nemusí to být jednorázové. kamarádka - rozvedená matka tak byla doplácená opakovaně měsíc co měsíc.

• 2. 3. 2006 12:02

Jaša (neregistrovaný)

Je to možné, ale domnívám se, že by měla žádat něco po bývalým manželovi. Pokud se stará o jeho dítě, tak snad by on mohl přispívat na jejich výživu. Manžel má zajistit oběma podobný standart jako měly v manželství. Alespoň pár roků po rozvodu.
      No pokud je nezaměstnaný, tak z něho nikdo nic nevymůže.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).