Dobrý den,
odpověď v textu.
15%-ní sraženou daň budu brát jako konečnou, příjmy už nebudu nikam uvádět, a nebudu mít ani povinnost platit z nich zdravotní ani sociální pojištění. Jelikož pobírám invalidní důchod, zdravotní pojištění by za mě platil stát.
Ano, pochopila jste správně. Jedná se o daň konečnou, nemusíte nic vyúčtovávat. Jste osobou, za kterou platí pojistné stát, tedy nemáte povinnost platby zdravotního pojištění do minima.
Nově mám možnost zahrnout si honoráře do daňového přiznání (předpokládám, že v hrubé výši před sraženou daní), jako jsem to dělala doposud. Mohla bych si pak odečíst výdaje (já je uplatňuji paušálem), slevu na invaliditu a základní slevu na poplatníka, a vyšla by mi nulová daň. Mohla bych si tedy zažádat o vrácení celkové sražené daně za rok 2014.
Ano, můžete si příjmy na základě Potvrzení o příjmech vystaveném plátcem zahrnout do daňového přiznání. Zaplacenou daň do přiznání rovněž uvedete. K hrubým příjmům si můžete uplatnit výdaje (skutečné nebo paušální 40 % z příjmů). V takovém případě by vám vlivem slevy na poplatníka a slevy z titulu invalidity vyšel daňový přeplatek.
Ve druhém případě bych si už ale musela sama zaplatit zdravotní pojištění, a také sociální pojištění, protože by základ daně překročil rozhodnou částku. Abych se vyhnula platbě sociálního pojištění, nebylo by možné zahrnout do daňového přiznání jen určitou část autorských honorářů za rok 2014? (Předpokládám, že ne, ale chci se ujistit).
Ano, to je správný postup. Jedná se o příjmy podle § 7 zákona o daních z příjmů. Musíte být registrovaná u finančního úřadu, ČSSZ a ZP. Zdravotní pojištění platíte jako OSVČ vedlejší ze skutečného vyměřovacího základu, v případě ČSSZ po překročení rozhodné částky cca 62 tis. Kč (příjmy po odpočtu výdajů). Pokud byste pracovala pro více plátců honorářů, mohla byste si zahrnout do přiznání pouze některé z nich, vždy na základě Potvrzení o zdanitelných příjmech za uvedené období. Ale i tak vždy zaplatíte zdravotní pojištění.
Teď mi navíc jeden známý poradil, že by pro mě bylo nejvýhodnější pracovat nikoliv na autorské honoráře, ale na dohodu o provedení práce, kde jsou nově příjmy do 10 000 Kč úplně osvobozeny od platby zdravotního i sociálního pojistného. Pak bych tedy neplatila daně (kvůli nízkým příjmům), ani sociální pojištění, a zdravotní by za mě opět platil stát?
Nevím ale, zda je v mém případě vůbec možnost pracovat na DPP? Jde o specifickou – autorskou činnost; konkrétně píšu na jeden internetový server stále stejné penzum textu za neměnný denní honorář, odměna je mi pak vyplácena měsíčně.
Také mě tam zaráží ta hranice 300 odpracovaných hodin za rok, to nevím, jak by se v mém případě prokazovalo – píšu výhradně z domova.
A pokud bych na DPP mohla pracovat, dalo by se na ni bez problémů plynule přejít ze smlouvy o dílo, kdykoliv v průběhu kalendářního roku?
Ano, pokud plátce honoráře přistoupí na dohodu o provedení práce a honorář nepřekročí měsíčně částku 10 000 korun, neodvádí se sociální a zdravotní pojištění. Podepíšete Prohlášení k dani a vlivem daňových slev se Vám daňová povinnost zcela eliminuje. Zákon nevylučuje situaci, kdy bude příjemce autorských honorářů zaměstnán (práce takzvaně z domova). Je samozřejmě třeba dodržet maximální limit 300 hodin ročně. Každý měsíc se dohoda doloží evidencí odpracované doby (výkaz práce apod.). Jestliže budou koncem roku hodiny vyčerpány, můžete dohodu ukončit a pokračovat ve spolupráci formou licenční smlouvy. Část honorářů tak sice může být zdaněna srážkovou daní, ale nebudete si komplikovat výdělečnou činnost registrací na úřady, podáním přiznání, přehledů a odvody.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 3. 2014 22:46
Dobrý den,
zjišťovala jsem si informace na různých internetových stránkách i u několika účetních, dozvídám se ale neúplná nebo i rozporuplná fakta. Omlouvám se tedy za obsáhlý dotaz, ale ráda bych konečně získala komplexní a erudovanou odpověď.
Píšu pro jednu společnost na základě smlouvy o dílo coby OSVČ a vyplácena jsem formou autorských honorářů. Mám to jako vedlejší činnost při pobírání invalidního důchodu 2. stupně a tyto autorské honoráře jsou mými jedinými příjmy. Měsíční honorář je vždy nižší než 10 000 Kč.
Nyní mě prosím opravte, pokud jsem něco nepochopila správně:
Od r. 2014 mám dvě možnosti: 1) 15%-ní sraženou daň budu brát jako konečnou, příjmy už nebudu nikam uvádět, a nebudu mít ani povinnost platit z nich zdravotní ani sociální pojištění. Jelikož pobírám invalidní důchod, zdravotní pojištění by za mě platil stát.
2) Nově mám možnost zahrnout si honoráře do daňového přiznání (předpokládám, že v hrubé výši před sraženou daní), jako jsem to dělala doposud. Mohla bych si pak odečíst výdaje (já je uplatňuji paušálem), slevu na invaliditu a základní slevu na poplatníka, a vyšla by mi nulová daň. Mohla bych si tedy zažádat o vrácení celkové sražené daně za rok 2014.
Ve druhém případě bych si už ale musela sama zaplatit zdravotní pojištění, a také sociální pojištění, protože by základ daně překročil rozhodnou částku. Abych se vyhnula platbě sociálního pojištění, nebylo by možné zahrnout do daňového přiznání jen určitou část autorských honorářů za rok 2014? (Předpokládám, že ne, ale chci se ujistit).
Teď mi navíc jeden známý poradil, že by pro mě bylo nejvýhodnější pracovat nikoliv na autorské honoráře, ale na dohodu o provedení práce, kde jsou nově příjmy do 10 000 Kč úplně osvobozeny od platby zdravotního i sociálního pojistného. Pak bych tedy neplatila daně (kvůli nízkým příjmům), ani sociální pojištění, a zdravotní by za mě opět platil stát?
Nevím ale, zda je v mém případě vůbec možnost pracovat na DPP? Jde o specifickou – autorskou činnost; konkrétně píšu na jeden internetový server stále stejné penzum textu za neměnný denní honorář, odměna je mi pak vyplácena měsíčně.
Také mě tam zaráží ta hranice 300 odpracovaných hodin za rok, to nevím, jak by se v mém případě prokazovalo – píšu výhradně z domova.
A pokud bych na DPP mohla pracovat, dalo by se na ni bez problémů plynule přejít ze smlouvy o dílo, kdykoliv v průběhu kalendářního roku?
Předem velmi děkuji za Vaši odpověď!!